Prostreno.cz

Dokonalé cizrnové brownies

Ačkoli je cizrna obvykle součástí slaných středomořských pokrmů, její ořechová chuť a pevná textura ji ve skutečnosti činí ideální ingrediencí pro přípravu dezertů.

Navíc ne ledajakých dezertů. Cizrna je totiž fantastickým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitaminů a dalších živin, díky čemuž bude váš dezert nejen chutnou ale zároveň také výživnou a zdravou svačinkou pro vaše tělo.

Pokud jste začátečníci, a dosud s cizrnou nemáte příliš bohaté zkušenosti, je příprava brownies ideální volbou, jelikož je velice snadná. Stačí dodržet pár základních pravidel (v závěru receptu).

Recept je veganský a bezlepkový, tudíž jím potěšíte každého strávníka!

Cizrnové brownies

Ingredience

400 g cizrny z plechovky (okapaná a propláchnutá)

1/2 hrnku ořechového másla (mandlové nebo arašídové)

1/2 třtinového cukru

1 polévková lžíce rozpuštěného kokosového oleje

1 lžička vanilkového extraktu

1/4 hrnku mandlové mouky

1/4 hrnku kakaového prášku

1/4 lžičky jedlé sody

1/4 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

2 Cizrnu nahrubo rozmixujte v mixéru nebo pomocí food processoru. Rozmixovanou cizrnu přemístěte do mísy a smíchejte s ořechovým máslem, třtinovým cukrem, kokosovým olejem a vanilkou. Pokud používáte food processor, nemusíte rozmixovanou cizrnu vůbec vyndávat a přesouvat do jiné mísy, jednoduše vyměňte nože za míchací nástavec a celou přípravu brownies zvládnete s jedním přístrojem. 

3 Pokud používáte kuchyňský robot, použijte plochý míchací nástavec a vše důkladně smíchejte, dokud se cizrna s ostatními ingrediencemi důkladně nespojí.

4 Do cizrnové směsi přidejte mandlovou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.

5 Pokračujte ve zpracovávání a podle potřeby seškrábejte ulpělé zbytky ze stran.

6 Jakmile je těsto krémové a hladké, máte hotovo. V této fázi můžete (v případě potřeby) vmíchat ještě čokoládové lupínky nebo pražené oříšky, chcete-li vaše brownies ještě více „vytunit“. Vmíchávejte však ručně, míchací nástavec již odložte stranou, aby se čokoládové lupínky nepoškodily a zůstaly hezky v celku.

7 Nalijte do vymazané čtvercové formy 8×8 a (pokud chcete) posypejte ještě hrstí čokoládových lupínků. Pečte cca 20–25 minut.

8 Před servírováním nechejte důkladně vychladnout. Nekrájejte teplé, jinak se vám bude pečivo drolit a lepit na nůž.

9 Nezapomínejte, že se jedná o veganský recept bez lepku, a to si vyžaduje trochu jiný přístup, jelikož neobsahuje tolik pojiva jako klasické pečivo, které drží jako beton i za tepla. 

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat