Prostreno.cz

Pečený losos s pampeliškovým pestem

Pampeliška je jednou z nejúčinnějších čisticích rostlin, kterou vám příroda během jara láskyplně nabízí, a její největší výhodou je to, že ji potkáte doslova na každém kroku.

Pokud se vydáte tzv. „na lov“, ujistěte se, že místo, kde budete pampelišky sbírat dobře znáte a že tudíž spolu s jejími zázračnými listy nepožíváte žádné pesticidy. Z nasbíraných listů pampelišky si můžete připravit jednoduché a velice chutné pesto, jehož využití je vskutku všestranné. Můžete jím ozvláštnit ranní krajíc chleba se sýrem, přidat jej do těstovin, do salátu, a nebo si k večeři uvařit vynikajícího lososa, ke kterému pesto bude dokonale pasovat.

Pampeliškové pesto

Ingredience

3 hrnky omytých a očištěných pampeliškových listů

¾ hrnku olivového oleje

3 stroužky česneku

½ hrnku vlašských ořechů, lehce opražených (případně kešu)

1 lžička mořské soli

⅓ hrnku strouhaného parmazánu

kůra z citronu

šťáva z půlky citronu

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladké a krémové pesto. K tomuto účelu je nejvhodnější výkonný mixér, který disponuje alespoň 20 000 otáček/min. a pěchovadlem, kterým během procesu mixování můžete stírat ulpělé zbytky ze stěn nádoby.

Stejně dobře vám však poslouží i food processor nebo malý sekáček (chopper). U prvního uvedeného však budete muset během mixování přístroj přibližně 2x vypnout a setřít ze stěn ulpělé zbytky, abyste neměli v pestu velké hrudky. U druhého budete muset pracovat na etapy, jelikož celou dávku naráz pomocí chopperu nezpracujete.

Hotové pesto uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici a spotřebujte do týdne.

A nyní k druhé fázi receptu.

Pečený losos s pampeliškovým pestem

Ingredience

6 steaků z lososa

1 šálek pampeliškového pesta

3 stroužky česneku, nasekané

2 PL olivového oleje

2 PL bílého vinného octa

½ hrnku strouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

1 Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Plech vyložte fólií na pečení nebo alobalem.

2 V malé misce prošlehejte pampeliškové pesto, česnek, olivový olej, bílý vinný ocet a podle chuti přidejte sůl a pepř.

3 Pláty lososa rozložte na připravený plech a každý z nich polijte lžící pampeliškového pesta a posypejte parmazánem.

4 Strany fólie pak přes lososa přeložte, zcela zakryjte a „uzavřete“ jako balíček.

5 Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso propečené, asi 15–20 minut. Dobu pečení upravte v závislosti na tloušťce lososa.

6 Zbytky lososa, které s rodinou nesníte k večeři uchovejte v lednici a použijte další den do salátu, do sandwiche apod., přičemž není nutné jej ani ohřívat.

Zdroje: názor autora, www.bouldernutrition.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat