Prostreno.cz

Chutné muffiny s fialkami

Sběr jarních květů a bylin může být pro někoho vcelku výzva, při všem tom množství nejroztodivnějších druhů a účinků na naše zdraví. Přesto jsou některé, které poznáte i bez toho, aniž byste byli botaniky. A jednou z nich je fialka se svými výrazně fialovými aromatickými květy a tmavě zelenými, srdčitými a při okrajích mírně zoubkatými lístky.

Kromě toho, že jsou krásné a voňavé, jsou také jedlé. Jejich chuť je jemná, lehounce nasládlá. Konzumace tzv. jedlých květů v poslední době získává výraznou popularitu, a dezerty zdobené barevnými okvětními lístky rozzáří a kulinářsky pozvednou každou oslavu či událost.

Chcete-li do svého domova vnést trochu jarní atmosféry a potěšit své blízké něčím novým a zajímavým, nasbírejte na procházce hrst fialek a připravte si muffiny s fialkami.

Než se pustíte do samotného pečení, připravte si fialkový cukr. Základní poměr je jednoduchý: Na hrnek cukru použijte 1/2 hrnku okvětních lístků fialky.

Fialkový cukr

Ingredience

1 hrnek cukru

½ hrnku fialek

Postup

1 Fialky opláchněte vodou a důkladně odstřeďte v odstředivce na salát nebo jemně setřete přebytečnou vodu papírovou utěrkou. Květy pak otrhejte a očistěte je od zelených stopek nebo zbytků lístků.

2 V mixéru, sekáčku nebo food procesoru pak fialky mixujte společně s cukrem, dokud se cukr neobarví a kvítky se nerozemelou.

3 Cukr při mixování trochu zvlhne, proto je dobré jej dosušit v troubě při 75 °C (cukr rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte 20–30 minut). Po usušení nechte zcela vychladnout, dříve s cukrem nemanipulujte. Vzniknou-li vám hrudky, rozdrobte je v prstech.

4 Skladujte v suché a uzavíratelné nádobě.

Muffiny s fialkami

Ingredience

3 hrnky mouky

1/4 lžičky soli

3/4 lžičky jedlé sody

3/4 hrnku změklého másla

hrnek fialkového cukru

8 bílků

3/4 hrnku kefíru

1 lžička vanilkového extraktu

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku, sůl a jedlou sodu smíchejte ve velké míse.

2 Ve druhé míse vyšlehejte pomocí elektrického šlehače máslo a cukr do nadýchané konzistence.

3 Do tuku postupně po částech přimíchejte sypkou směs a důkladně prošlehejte. Přidejte podmáslí a vanilku a opět šlehejte, dokud se vše nespojí.

4 Na závěr opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

5 Hotové těsto nalijte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pečte v troubě 20 až 25 minut nebo dozlatova.

Ozdobit můžete rozpuštěnou bílou čokoládou, nebo zlehka posypejte moučkovým cukrem a na vrch položte pár něžných kvítků fialek.

Zdroje: www.mynorth.com/at_biz_dir/violet-cupcakes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat