Prostreno.cz

Křehké pečené kuře s hráškem a špenátovým pestem

Úžasná a šťavnatá kuřecí pečeně plná jarní zeleně. Zní to skoro jako reklamní slogan, že? Pravdou je, že příprava tohoto receptu je až neuvěřitelně snadná při porovnání s tím, co vám vznikne jako výsledek

Použijte opravdu kvalitní suroviny, sežeňte si poctivý (ideálně litinový) pekáč nebo hrnec a o vašem nedělním kuřeti se budou vyprávět legendy!

Křehké pečené kuře s hráškem a špenátovým pestem

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

celé kuře (cca 1,5 kg)

2 pórky, očištěné a nakrájené na kolečka

2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájené na plátky

200 g pastináku, nakrájeného na plátky

450 ml kuřecího vývaru

150 g baby špenátu

150 g zeleného hrášku (nebo mraženého hrášku)

Pesto:

1 stroužek česneku

50 g baby špenátu

20 g čerstvé bazalky

4 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Ve velkém litinovém hrnci, pekáči nebo ohnivzdorné pánvi (dostatečně velké, aby se do ní vešlo celé kuře), rozehřejte olivový olej na středním výkonu sporáku.

2 Přidejte pórek a celer, a za stálého míchání mírně smažte asi 3 minuty, poté přidejte pastinák, a znovu důkladně promíchejte. Do takto připravené „postýlky“ uložte rozmražené, očištěné a omyté kuře. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté přikryjte pokličkou a přemístěte do trouby, kde pečte asi hodinu.

3 Po hodině pečení vyjměte z trouby, přidejte dobře omytý a okapaný špenát a hrášek, a dejte na dalších 15 minut do trouby.

4 Po upečení vyjměte z trouby, okořeňte podle chuti a odstavte na 5 minut, aby se chutě spojily a vývar se důkladně vsáknul do masa, které bude díky tomu šťavnaté a křehké.

5 Kuře pak vyjměte z kastrolu, nechejte trochu odkapat a přesuňte na kuchyňské prkénko. Maso nakrájejte na porce a vraťte do kastrolu, aby zůstalo teplé.

6 Chcete-li připravit pesto, vložte česnek, špenát, bazalku, olivový olej a lžíci vody do mini sekáčku (případně do mixéru). Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci, poté osolte a okořeňte podle chuti.

Podávání

Kuře naporcujte na plátky, naaranžujte do mělkých misek společně se zeleninou a navrch dejte kopeček pesta. Jako přílohu zvolte pečené brambory nebo grilovanou zeleninu, případně plátek opečeného chleba.

Tip

Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud pro pečení použijete klasický litinový hrnec s pokličkou, který skvěle vede teplo a zároveň si jej dokáže i dlouho udržet, tudíž vaše jídlo vydrží déle teplé, než se jej rozhodnete servírovat. Ujistěte se však, že máte kousek vhodný do trouby, tedy takový, který nemá platové komponenty na držadlech a poklici, případně smaltovaný malovaný povrch, který by nemusel snést vysoké teploty.

Stejnou službu vám prokáže i celonerezový hrnec, případně pánev s víkem, ovšem i zde se ujistěte, že nejsou nikde přítomné plastové komponenty. Vyhněte se při pečení v troubě měděnému nádobí, hliníkovému a smaltovanému.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat