Prostreno.cz

Zdravá pórková polévka

Zvláště v zimních měsících je příjemné dát si nějakou teplou polévku, která dokáže zahřát. Pórek s jemnou cibulovou chutí je v tomto receptu v centru pozornosti a dodává polévce jemnou sladkost, která se krásně snoubí se zemitými tóny brambor a aromatickými bylinkami. Jak si ji připravit doma?

Pórková polévka

Ingredience na 4 porce

4 velké pórky, pouze bílá a světle zelená část, očištěné a nakrájené na tenké plátky

2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky

1 malá cibule nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, mleté

4 hrníčky zeleninového vývaru s nízkým obsahem soli

1 bobkový list

1 čajová lžička sušeného tymiánu

1/2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu

Sůl a pepř podle chuti

1 lžíce olivového oleje

Řecký jogurt nebo zakysaná smetana na ozdobu (nepovinné)

Čerstvá pažitka nebo petrželka na ozdobu (nepovinné)

Postup

1 Pórek očistěte od kořenů a tmavě zelených vršků. Nakrájejte ho podélně na poloviny a poté na tenké půlměsíčky. Nakrájený pórek vložte do velké mísy se studenou vodou a promíchejte ho, abyste odstranili případné nečistoty. Osušte je a dejte stranou.

2 V hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte 2–3 minuty, dokud cibule nezprůsvitní a nezačne vonět. Přidejte do hrnce očištěný a osušený pórek. Za občasného míchání smažte dalších 5–7 minut, dokud pórek nezměkne a mírně nezkaramelizuje.

3 Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, bobkový list, sušený tymián a sušený rozmarýn. Vařte další 2–3 minuty, aby se bylinky rozvoněly. Přilijte zeleninový vývar a dbejte na to, aby byl pórek a brambory kompletně zakryté. V případě potřeby přidejte trochu vody.  Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu.

4 Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte polévku vařit asi 20–25 minut nebo dokud brambory nezměknou. Vyjměte bobkový list a vyhoďte ho. Polévku podle chuti osolte a opepřete.

5 Pomocí ponorného mixéru nebo běžného mixéru (po částech) polévku pečlivě rozmixujte na hladké a krémové pyré. Pokud používáte běžný mixér, nezapomeňte polévku před mixováním nechat mírně vychladnout a poté ji znovu ohřát.

6 Horkou polévku naberte do misek. V případě potřeby každou porci ozdobte kopečkem řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a posypte čerstvou pažitkou nebo petrželkou, abyste jí dodali větší svěžest a dávku chuti.

Zdroj: www.skinnytaste.com/potato-leek-soup/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat