Prostreno.cz

Keltská mořská sůl má bohatý stopový obsah

Keltská mořská sůl. Říká se o ní, že je to dar země a slunce. Pravda, není nejlevnější, ale na druhou stranu je čím dál populárnější díky svým jedinečným vlastnostem a bohatému stopovému minerálnímu obsahu.

Keltská mořská sůl neboli „francouzská šedá sůl“ pochází z břehů Bretaně ve Francii. Těží se ve slaništích vybudovaných na vrstvě šedého jílu pomocí 2 000 let staré keltské metody. V porovnání s ostatními druhy komerčních solí není chemicky čištěna ani upravována, proto si zachovává širokou škálu cenných minerálů a stopových prvků. Kromě působivého minerálního profilu si ji mnozí cení pro chuť a vzhled (3). Takhle působí na organismus!

Rovnováha elektrolytů a hydratace

Keltská mořská sůl je plná elektrolytů, jako je sodík, draslík a hořčík. Ti pomáhají udržovat hladinu tělesné tekutiny, mají na starosti nervovou funkci a pohyb svalů. Mít keltskou mořskou sůl ve svých jídlech je tedy dobrým tahem, pokud usilujete o rovnováhu elektrolytů.

Alkalizující účinky

Na rozdíl od stolní soli má ta keltská alkalizační účinky. Snižuje kyselost v těle optimalizací pH, což přispívá k celkovému zdraví.

Zlepšení trávení a absorpce živin

Keltská mořská sůl podporuje sekrece žaludku a pomáhá při rozbíjení sacharidů. Výsledkem je funkční trávení a lepší využití živin.

Detoxikační síla

Teoreticky tento druh soli může být nápomocný i ve formě mírného detoxikačního činidla. Nutriční složení má tu moc, aby z těla odvádělo toxiny.

Udržování zdravé kůže

Míchání keltské mořské soli s teplou vodou poskytuje tolik potřebnou úlevu problémové pokožce. Proč? Už jen samotný hořčík v ní ukrytý je známý tím, že zmírňuje podráždění kůže, a to včetně akné a zarudnutí (1).

Potenciální nevýhody konzumace keltské mořské soli

Zatímco keltská mořská sůl má své výhody, nemělo by se to s ní přehánět. Obsahuje, stejně jako všechny soli, sodík. Ten podle vědců (2) zvyšuje krevní tlak a přispívá k potížím se srdcem. Nevýhodou je i absence jódu. Jód je klíčový pro dobrou práci se štítnou žlázou a metabolismus. Ve hře jsou i obavy z kontaminace těžkých kovů, konkrétně olova. Z tohoto důvodu se doporučuje zakoupit keltskou mořskou sůl z renomovaného zdroje.

Co s týče dávkování, obecným pravidlem pro zdravé dospělé je zhruba 2 300 miligramů (mg) sodíku denně. To se rovná asi jedné lžičce keltské mořské soli. Potřeby každého člověka se však liší, i proto se o příjmu keltské mořské soli nezapomeňte poradit se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35876008/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770596/, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Mořská_sůl





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat