Prostreno.cz

Chřestové rizoto s netradiční perličkou

Jaro se nezadržitelně blíží a určitě svému tělu prospějete, pokud po zimě začnete pokrmy zase trochu odlehčovat. A můžete to vyzkoušet třeba s naším receptem na chřestové rizoto.

Chřestové rizoto s perličkou je lahodný recept pro všechny milovníky italské kuchyně. Toto tradiční jídlo je bohaté na bílkoviny, díky prsům z perliček a vynikajícím ingrediencím, jako jsou italský tvrdý sýr a zelený chřest. Je to skvělý recept pro jarní období, kdy je chřest čerstvý a plný chuti. Ať už hledáte něco nového pro vaši týdenní večeři, nebo přípravujete jídlo pro návštěvu, toto jídlo je skvělou volbou.

Recept začíná s přípravou pesta, které se skládá z bazalky, kerblíku, petrželky, Grana Padano, citronu, soli a olivového oleje. Rizoto se pak připravuje z chřestu, ozdobeného sladkou paprikou, fenyklem a pár stroužky česneku. Perlička je okořeněna solí a pepřem, pečená posledních dvacet minut a posypaná pancettou a rajčaty.

Toto jídlo nejen že chutná skvěle, ale také přispívá k duševní rovnováze a tělesnému zdraví. Chřest je velmi nízký na kalorie a obsahuje velké množství vitamínů A a C, stejně jako vitamin K, který je důležitý pro krevní srážlivost. Je také dobrým zdrojem vlákniny a podporuje zdraví srdce a oči. Perlička je zase bohatá na bílkoviny a nízká na tuk.

Vyzkoušejte tedy tento recept na chřestové rizoto s perličkou a potěšte své chuťové pohárky i tělo!

Chřestové rizoto s perličkou

Ingredience na pesto

½ svazku bazalky

½ svazku kerblíku

½ svazku petrželky

25 g italského tvrdého sýra (Grana Padano nebo parmazán)

½ citronu

sůl

150 ml olivového oleje

Ingredience na rizoto:

300 g zeleného chřestu

Sůl, pepř

900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

60 g pancetty

2 prsa z perličky

Sladkou papriku

½ lžičky fenyklu

2 ½ lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

250 g cherry rajčátek

50 g šalotky

150 g rýže na rizoto

50 ml bílého vína

1 lžíce másla

25 g italského tvrdého sýra

Muškátový oříšek

Postup

1 Na pesto nakrájejte 10 g bylinek nahrubo. Sýr nastrouhejte najemno. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte šťávu. Smíchejte bylinky, sýr, citronovou šťávu, sůl a olivový olej a rozmixujte. Dejte přikryté vychladit.

2 Na rizoto si připravte chřest – oloupejte, nakrájejte na kousky a konce vyhoďte. Uvařte v osolené vodě asi 5–6 minut, sceďte, zchlaďte studenou vodou a nechte odkapat.

3 Nakrájejte pancettu, perličku osolte a opepřete a okořeňte paprikou a fenyklem. Rozpalte v pánvi půl lžíce oleje a osmahněte na něm pancettu dokřupava. Vyjměte a nechte odkapat na papírové utěrce. Ve vypečeném tuku osmahněte perličku z obou stran a osolte. Přesuňte do trouby, přidejte česnek a bobkový list a opečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte cherry rajčátka.

4 Najemno nakrájenou šalotku osmahněte a přidejte rýži. Zalijte vínem a nechte odpařit. Postupně přilívejte horký vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 18–20 minut, v posledních 2 minutách přidejte chřest. Sejměte a nechte asi minutu odpočívat. Vmíchejte máslo, polovinu pesta a sýr. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5 Perličku nakrájejte na plátky a servírujte na talíři s rizotem posypaným pancettou, rajčaty a ozdobené pestem.

Zdroj: www.garlic-head.com/asparagus-barley-risotto/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat