Prostreno.cz

Čtyři lžičky olivového oleje denně. Proč byste si ho měli dát?

Stačí jen dvacet mililitrů olivového oleje denně užívat po dobu šesti týdnů a podle skotských kardiologů se výrazně zlepší kondice srdce a cév a sníží riziko smrtelných onemocnění oběhové soustavy. Zmíněné množství odpovídá zhruba čtyřem čajovým lžičkám oleje a nejlépe je ho konzumovat zastudena v salátu či namáčet do něj skývu chleba.

Tým doktorky Emilie Combetové z Glasgowské univerzity spolupracoval na experimentálním výzkumu účinků olivového oleje na zdraví srdce a cév s kolegy z Lisabonu a Německa.

Několik desítek mužů v rámci klinického výzkumu konzumovalo olivový olej, dvacet mililitrů ve studené kuchyni denně. Lékaři v průběhu experimentu měřili specifické proteiny v krvi, které poukazují na riziko onemocnění srdečních tepen.

„Zjistili jsme, že bez ohledu na obsah fenolických látek v olivovém oleji měl tento pozitivní vliv na zdraví srdečních tepen a snížil riziko onemocnění těchto cév… Pokud by lidé nahradili část tuků ve svém jídelníčku olivovým olejem, mohlo by to mít obrovský vliv na omezení rizika onemocnění chorobami srdce,“ uvedla doktorka Combetová.

Tip redakce:

Z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata pochází Minerva Kalamata. Tento prémiový olivový olej dostal své jméno podle hlavního města slunné řecké provincie Messénie na jihozápadě Peloponésu.

Právě v messenském údolí, kde slunce svítí více než 3 tisíce hodin v roce, vzniká pod rukama pečlivých pěstitelů jedinečný olivový olej z těch nejkvalitnějších surovin, jehož unikátní a skvělé vlastnosti mu propůjčují výraznou chuť a silnou nezaměnitelnou vůni.

Tento hutný a silný olej je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout. Použít jej můžete do salátů či do těstovin nebo ho konzumovat samotný s čerstvým pečivem.
Doporučená cena za balení 0.5 l: 219,90 Kč

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat