Jehněčí maso dušené s olivami
Na jehněčím mase si někdo obvykle pochutná pouze na Velikonoce. Zčásti za to může cena jehněčího, řadící jehněčí mezi luxusnější druhy mas, zčásti předsudky o aroma, které každému nevoní. V tomto italském receptu je jehněčí připravené s olivami a mátou , pokud vás tato kombinace nezaujala , vyzkoušejte jinou , oblíbenou bylinku .
-
2h a 55min
25min příprava
2h a 30min vaření
-
835 kJ / 199 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny11g
sacharidy8g
tuky13g
Ingredience na
- K přípravě
- 700 g
jehněčí plece
- 3 špetky
soli
- 4 špetky
mletého pepře
- 3 lžíce
olivového oleje
- 1 ks
cibule
- oloupaná , jemně nakrájená
- 1 stonek
řapíkatého celeru
- nakrájený na plátky
- 2 stroužky
česneku
- oloupané , nakrájené
- 150 ml
sherry
- 500 ml
masového vývaru
- 1 ks
bobkový list
- 2 snítky
čerstvého tymiánu
- 2 lžíce
měkkého másla
- 1.5 lžíce
hladké mouky
- 100 g
zelených oliv
- Na posypání
- 0.5 hrnku
lístků máty
- nebo jiná bylinka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170°C.
- Maso nakrájejte na menší kostky , osolte ho , opepřete a orestujte ho v malém pekáčku na oleji . Můžete použít i pánev vhodnou na pečení v troubě.
- Přidejte nakrájenou cibuli, celer , česnek, bobkový list , tymián , vývar a sherry.
- Maso přikryjte a vložte do trouby , duste , až bude maso měkké .
- Pekáček postavte na sporák na mírný plamen a k masu nasypte olivy.
- Z másla a mouky vymíchejte pastu a vmíchejte ji do šťávy k masu . Za občasného promíchání vařte 10 minut .
- Před podáváním posypte lístky máty.
- Vhodná příloha je rýže.
TIP:
Místo rýže , můžete připravit jako přílohu špaldu .
Složení nutričních hodnot
Sledujte nás na sociálních sítích: