Prostreno.cz

Nejlepší náhražky v současnosti drahých vajec

V obchodech se vám protáčejí panenky. Cena vajec je už zase o něco vyšší. Co s tím? Pokud můžete, nahraďte je a ulevte svému rodinnému rozpočtu!

Situace není zrovna nejpříznivější. V lednu letošního roku předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá konstatovala, že utracení zhruba 750 000 slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku ovlivní situaci na trhu. Vinou ptačí chřipky, která se objevila v řadě evropských zemí, se zvedne cena již tak drahých vajec. Naštěstí existují ingredience, jež podle vynalézavých kuchařů můžete ve svých oblíbených receptech uplatnit – právě místo vajíček, a to jak při vaření, tak i při pečení!

Veganská vaječná alternativa

Pokud hledáte rostlinnou náhražku vajec, sáhněte po veganská alternativě pro přípravu slaných pokrmů. Jedno balení odpovídá 12 vejcím. Jedná se o ekologický, bezlepkový výrobek, vhodný pro vegetariány a vegany. 240 gramů vyjde na nějakých 74 korun. Balíčky jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v oddělení bio produktů, jež nabízí některé supermarkety. Balení rozděláte, nalijete na nahřátou pánev, abyste připravili chutnou snídani, a po otevření jednoduše uschováte pro další použití.

Neslazená jablečná omáčka

Jablečná omáčka může nahradit vejce, která v receptech fungují jako pojiva (konkrétně jde třeba o sušenky). Na jedno celé vejce v tomto případě připadne ¼ šálku jablečného pyré. Určitě se však poohlédněte po neslazených verzích.

Rozmačkané avokádo

Pokud kromě jablečného pyré hledáte pojivo bez vajec, zvažte rozmačkané avokádo. Opět na jedno vejce přijde ¼ šálku avokádového pyré, které má působivý nutriční profil zahrnující mono – a polynenasycené tuky, stejně jako vlákninu, folát, draslík a hořčík.

Konzervovaná dýně

Že máte od Halloweenu pár skleniček konzervované dýně? Výborně, i tu při pečení uplatníte (opět jako pojivo). Množství je stejné jako u jablečného pyré nebo rozmačkaného avokáda.

Banány

Vejce jsou drahé, nebo vám prostě jen došly. Co teď, když již máte rozdělanou bábovku nebo buchtu? Na jedno vejce rozmačkejte ½ středního banánu a šup s ním do těsta.

Želatina

Pokud nedržíte veganskou dietu, možná budete moci místo vajec použít želatinu. Želatina je druh potravinářské přísady na bázi živočišných bílkovin, která působí jako zahušťovadlo v různých balených potravinách. Můžete zkombinovat jeden balíček želatiny se 2 polévkovými lžícemi teplé vody. Tím nahradíte jedno vejce.

Obyčejný jogurt

Obyčejný jogurt je další z oblíbených náhražek vajec a zároveň kypřicí činidlo – vyměňte ¼ šálku za jedno velké vajíčko. Nemáte-li jogurt, použijte podmáslí.

Zdroje: www.novinky.cz, www.everydayhealth.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat