Prostreno.cz

Ne, ořechy nepatří do spíže

Skladujete ořechy ve spíži? Nemyslete si, že je to geniální místo, kde potravinám nic nehrozí, bývá to přesně naopak! Proč je mrazák lepší a jak dlouho vlastně ořechy vydrží?

Spíž je po ruce a libuje si v ní mnoho surovin a ingrediencí, které potřebujete pro své rozličné kuchyňské výtvory. Jestli v ní máte i ořechy, okamžitě je vyndejte. Ořechy jsou potravinou s vysokým obsahem tuku, přičemž většina tohoto tuku je nenasycená. Nenasycené tuky bývají jemnější než ty nasycené, a právě to je problém. Ona křehkost je činí náchylnějšími ke žluknutí, když jsou vystaveny vzduchu, světlu, vlhkosti nebo teplu. A žluklé ořechy zničí každý recept. Takže, co s tím?

Do chládku!

Ořechy nemají rády vzduch, světlo, vlhkost ani teplo, jak již bylo uvedeno. To z nich dělá trochu náročnou dobrotu na údržbu, nicméně řečení se vyloženě nabízí. Hádáte správně, v mrazáku jim je o dost lépe! Je tam tma a zima, přičemž nízké teploty mají ve skutečnosti jen malý vliv na chuť ořechů, za čímž stojí jejich nízký obsah vody.

V hlavní roli sáček a fixa

Ořechy vložte do vzduchotěsné nádoby (skvěle funguje i pytlík na zip či vakuový zatavovač) a před uzavřením a uložením odstraňte co nejvíce vzduchu. Následně vezměte nějakou pásku a permanentní fix, abyste zapsali datum. Pokud jde o to, jak dlouho většina syrových celých ořechů (vyloupaných) vydrží, tak se udává lhůta od šesti měsíců do jednoho roku. Neloupané ořechy vydrží o něco déle, obvykle kolem jednoho a půl roku, což je jedině dobře.

Nutriční profil

Ořechy jsou plné vysoce kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, minerálů, tokoferolů, fytosterolů a fenolových sloučenin. Epidemiologické studie jejich konzumaci spojují se sníženým výskytem ischemické choroby srdeční a žlučových kamenů u obou pohlaví a diabetu u žen. Omezené důkazy také naznačují příznivé účinky na hypertenzi, rakovinu a zánět (1). Ořechy tedy rozhodně zapadají do konceptu zdravé výživy. Byla by škoda jim ublížit!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681, www.allrecipes.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat