Prostreno.cz

Citron lze v domácnosti použít na tisíc a jeden způsob

Když vám život dává citrony, uklízejte s nimi. Váš dům zanechají svěží a čistý. Jak a na co je používat? Takhle ošetříte dřevo i nerez!

Sbohem, drsné chemické čisticí prostředky! Kromě toho, že jsou citrony lahodné, překvapivě umí vyčistit mnoho míst a nahradit několik komerčních čisticích prostředků.

Vyčistěte mikrovlnnou troubu

Citrony všichni milují pro jejich sladkou vůni a antiseptické vlastnosti (1). Věděli jste, že vám mohou pomoci při úklidu mikrovlnné trouby? Připečenou špínu odstraníte tak, že dáte misku s vodou a čerstvou citronovou šťávou (nebo kůrou) přímo do mikrovlnné trouby a necháte ji 3 až 5 minut „povařit“. Před otevřením dvířek počkejte dalších 5 minut; to umožňuje páře hygienicky pracovat na stěnách tohoto kuchyňského pomocníka. Nakonec citronovou vodu otřete vlhkou houbičkou a měkkým hadříkem.

Osvěžte dřevěná prkénka na krájení

Je vaše dřevěné prkénko potřísněné nebo páchne česnekem? Nasypejte na něj trochu hrubé soli a poté jej vydrhněte řeznou stranou poloviny citronu. Opláchněte a v případě potřeby opakujte.

Odstraňte zápach z odpadkového koše

Pokud vás trápí nepříjemný zápach z odpadkového koše, stačí pár koleček tohoto ovoce jen tak volně v koši nechat. Pach do sebe účinně nasají. Koš také můžete vydrbat citronovou šťávou smíchanou s vodou. Tenhle postup odstraní i nepříjemný odér dřezu.

Ošetřete dřevěné stoly a židle

Vyrobte si vlastní přírodní lak na nábytek. Promíchejte 2 díly olivového oleje s 1 dílem citronové šťávy. Na povrchy nanášejte hadříkem, ale nejprve svůj vlastní domácí „lak“ vyzkoušejte na malých a „odlehlých“ částech, abyste se ujistili, že neudělá skvrny.

Zbavte se odolných skvrn z nádob

Chcete-li se zbavit zbytků špagetové omáčky z minulého týdne, hrnce a pánve potřete citronovou šťávou a před opláchnutím ji nechte 15 minut působit. A jestli máte citron navíc, potřete jím i struhadlo. Citron uvolní veškeré nečistoty uvízlé v malých štěrbinách.

Rozjasněte talíře

Naplňte nádobu, kterou lze mýt v myčce, šálkem citronové šťávy (nebo do ní vhoďte několik plátků citronu) a umístěte ji na horní stojan. Spusťte mycí cyklus, dočkáte se dokonale čistých a lesklých talířů.

Vyleštěte vodovodní baterie

Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálních látek, především vápníku a hořčíku. Odstraňte nahromaděnou tvrdou vodu z vodovodních baterií tak, že na postiženou oblast nastříkejte citronovou šťávu. Před setřením počkejte 10 až 15 minut.

Vytřete podlahy

Místo drsných chemikálií k čištění podlahových prken použijte 1 díl citronové šťávy, 1 díl octa a 2 díly vody. Toto řešení je ideální hlavně pro lidi s dětmi a/nebo domácími mazlíčky.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629915003610, www.tasteofhome.com/article/20-fresh-ways-to-clean-with-lemon/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat