Prostreno.cz

Chyby při nákupu a skladování ořechů

Pokud si v obchodě nabíráte volné ořechy z těch velkých košů, neděláte dobře. Rychle se vám zkazí a nakazit mohou i vás, za což mohou bakterie od předchozích zákazníků. A kde je doma uchovávat? Rozhodne ne ve spíži!

Už dlouho se ví, že ořechy jsou dobré na chuť i pro zdraví. Představují bohatý zdroj vlákniny, antioxidantů i prospěšných mononenasycených tuků, proto pomáhají regulovat škodlivý LDL cholesterol, tlumí záněty a snižují riziko srdečních komplikací (1).

Do pusy i na chleba

K popularitě vlašských, lískových, pistáciových, mandlových, pekanových a makadamových křupavých pokladů jistě přispívá i jejich všestrannost. Ti, co na něj nejsou alergičtí, je přidávají do domácího chlebového těsta. Anebo z nich dělají ořechové omáčky, máslo, posypky do polévek i sladké dezerty. Co ale jejich nákup a skladování? V tom mnozí dost zásadně chybují. Nebuďte další!

Odměř si sám? To je špatně

Některé obchody ořechy nabízejí ve velkoobjemových koších, z nichž si zákazníci požadované množství nabírají sami. Vypadá to jako skvělý nápad, ale opak je pravdou. Určit, jak dlouho tam tyto plody vlastně „leží“, jde totiž jen těžko. Nepřítelem jejich trvanlivosti je kyslík, který urychluje proces žluknutí a doslova bojkotuje následnou použitelnost (2). Nemluvě o tom, že si řada lidí nebere rukavice a do hromady ořechů sahá holýma rukama, čímž na ně přenáší bakterie a nejrůznější choroboplodné zárodky. Chcete-li se vyvarovat možné nákaze, volte ořechy balené, které jsou chráněné před kyslíkem i nechtěnými mikroorganismy. Jakmile doma sáček otevřete, je mu třeba najít správné ubytování.

Šup s ním k ledu!

Možná vás to překvapí, ale ořechy patří do lednice nebo mrazáku, nikoli do spíže. Vysvětlením je vyšší podíl delikátního oleje, jemuž kromě zmíněného kyslíku nesvědčí ani světlo a teplo. Aby se vám rychle nezkazily a nezhořkly, nabídněte jim radši chlad (3). Takto vám v plné kondici vydrží třeba i rok!

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2072-6643/9/12/1311, (2) www.pubs.acs.org/doj/10.1021/acs.jafc.8b06606, (3) www.link.springer.com/article/10.1007/s13197-018-3239-2





Celkem 1 komentářů

Zloděj, lhář Petr Fiala, který miluje válku a vraždění
24.04.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat