Prostreno.cz

Kolikrát zívneme nebo si prdneme. Poznejte své tělo v číslech

Vcelku banální otázka… Už jste se někdy zamysleli nad tím, kolikrát za den se člověk nadechne, zívne nebo kýchne? Můžeme vás ujistit, že ani ten nejbláznivější odhad se zdaleka neblíží realitě!

Vědci zase jednou nelenili a pořádně si posvítili na důležité tělesné funkce. Zajímalo je, v jakém zápřahu je lidské tělo a co všechno musí absolvovat. Jejich propočty vám možná vyrazí dech…

Víte, že…

Vaše srdce provede přibližně 100 tisíc úderů každý den. Bez ohledu na to, jestli vykonáváte sedavé povolání, nebo jste v jednom kole. Zkrátka tluče jako o život. Doslova.

I plíce mají samozřejmě plné ruce práce. Abyste přežili 24 hodin ve zdraví, počet nadechnutí se pohybuje mezi 17 280 a 23 040.

Ať už trpíte zimní únavou či nikoli, od rána do večera zívnete zhruba devatenáctkrát. I když… po probdělé noci se pochopitelně dostáváme k mnohem vyššímu číslu.

Šťastný jedinec, který se nepotýká s alergií nebo nějakým druhem virózy, sáhne po kapesníku za účelem vysmrkání dvakrát denně.

I o záležitosti na toaletě se výzkumníci podrobně zajímali. Došli k závěru, že malá potřeba vás dožene celkem osmkrát za den, velká za normálních a zdravých okolností dvakrát.

Úniky plynů, lidově „prdění“, se i bez nápadných a slyšitelných projevů nevyhýbají nikomu. Z vědeckého hlediska vás to od svítání do soumraku nemine průměrně desetkrát.

Co se týká očí, když vám do nich při jízdě na kole nevletí moucha a nesnažíte se ji prudkými pohyby víček vyhnat, v normálním a klidovém režimu mrknete asi dvacetkrát za minutu.

Projevování emocí je základní potřeba. Kolikrát za rok podle odborníků roníte krokodýlí slzy? Ženy asi třicetkrát, muži o poznání méně a pouze v krajních případech.

Lidské tělo pod mikroskopem

Na těchto počtech by se běžnému smrtelníkovi pravděpodobně zavařila kalkulačka. Ještěže to „chytré mozky“ provedly za nás! Jsou to poměrně neuvěřitelná fakta…

Organismus dospělého člověka si umí „vyrobit“ až 30 bilionů různých potřebných buněk. Téměř 25 bilionů z tohoto množství jsou červené krvinky.

Na pokožce od hlavy k patě máme přes dva miliony pórů a další tři miliony potních žláz.

Jestli se děsíte nadměrného padání vlasů, věřte, že jich stále máte dostatek. Lidé s blond kšticí mají celkem 150 tisíc vlasů, hnědovlasí 110 tisíc a černovlasí 100 tisíc vlasů.

Vidíte, vaše tělo se prostě nezastaví, a zatímco vy třeba odpočíváte, ono neví, kam dřív skočit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat