Prostreno.cz

Druhy ovoce, které pomáhají předcházet rakovině

Granátové jablko, meloun či broskev? Těžko říct, jestli tyhle sladké dobroty patří do obchodu nebo do lékárny! Obsahují totiž cenné antioxidanty, které mají v boji s rakovinou tu nejlepší pověst…

Rakovina je vážným zdravotním problémem po celém světě, protože toto smrtelné onemocnění postihuje miliony lidí ročně. I když se dlouho zdálo, že neexistuje žádná spolehlivá prevence, v posledních letech přinášejí lékaři samé nadějné zprávy. Závěry mnoha vědeckých průzkumů naznačují, že rakovině opravdu lze předejít – pomocí zdravého životního stylu a správného jídelníčku. Jaké ovoce byste v zájmu ochrany měli konzumovat?

Vodní melouny, zdraví a hydratace v jednom

Melouny jsou oblíbenou šťavnatou letní dobrotou. Kromě toho, že jejich sladká chuť se rozplývá na jazyku, mají i daleko podstatnější výhody. Jejich zázračné složky tlumí záněty, jež mohou být příčinou diabetu, artritidy, aterosklerózy, astmatu a hlavně obávané rakoviny. Mezi hlavní obsažené protizánětlivé antioxidanty v melounech patří vitaminy A, C, B6 a lykopen, který se řadí mezi karotenoidy.

Granátové jablko, poklad Středomoří

Ani plod granátovníku obecného byste jako ochránce neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z tohoto exotického ovoce v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s cukrovkou, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.

Mangostan, trocha exotiky

Nevíte, co si pod tímto cizokrajným pojmem představit? Jedná se o ovoce velikosti rajčete s průměrem okolo sedmi centimetrů. Má hrubou červenohnědou slupku a uvnitř se nachází bílá sladkokyselá dužina. Zejména v asijských zemích je mangostan velice populární, ale teď jistě zaboduje i u vás. Načerpáte z něj totiž jedinečný antioxidant, který ničí rakovinotvorné buňky leukémie. Za zmínku stojí i fakt, že kulatá mňamka se může pochlubit antiseptickými, antibakteriálními a antifungálními účinky.

Broskve, léčivý dar stromů

I zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádějí, že broskvový extrakt likviduje agresivní rakovinové buňky, zastavuje růst nádorů a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla. Tamní lékaři v tomto ovoci vidí účinnou prevenci, proto jeho konzumaci doporučují všemi deseti. Dáte si říct?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat