Prostreno.cz

Nesnáším sport. Tak jak mám zhubnout?

Pro ty, co chtějí shodit pár přebytečných kilogramů, platí, že by kromě změny jídelníčku měli do svého života zařadit i pohyb. Jenže to se některým lidem snáze řekne, než udělá. Pokud i vy patříte k těm, kteří mají byť i jen při vyslovení slova „sport“ osypky, nepropadejte panice. Je totiž spousta jiných možností než posilovna.

Příležitostí k pohybu máme přes den víc, než tušíme. Jen je nevyužíváme, což je mnohdy škoda, jelikož pravidelná fyzická aktivita přispívá nejen k již zmiňovanému hubnutí, ale všeobecně ke zlepšení našeho zdravotního stavu (včetně prevence spousty závažných chorob, například kardiovaskulárních).

Tak trochu jiná domácí posilovna

Jenže jak začít? Tak třeba hned doma – úklid je totiž skvělá příležitost, jak ze sebe vydat nějakou tu energii a spálit sympatické množství kalorií (až 300 za hodinu, záleží na tom, jak nadšeně se do úklidu pustíte). Popadněte hadr, smeták a drhněte, čistěte, otírejte, ciďte, oprašujte, vytírejte, omývejte, zkrátka nevynechejte jediný kout svého bytu. Zrovna tak účinné je trochu přestavět nábytek, vymalovat pokoj, změnit výzdobu místností apod. – ovšem nevýhodou je, že něco takového těžko můžete praktikovat každý týden. Nicméně jako symbolický začátek nového života plného pohybu (i když třeba ne sportu) můžete zkusit i takovou akci.

Máte-li zahradu, jste ve velké výhodě – skrývá totiž další skvělou příležitost, jak říci sbohem dalším 300 kalorií za hodinu. Ruku na srdce – kdy jste naposledy okopávali záhonky, seli a sázeli, zalívali, pleli, sekali trávu, ořezávali stromky, seřezávali keře apod.? S příchodem jara budete mít příležitostí víc než dost. A odměnou vám bude nejen krásně udržovaná zahrádka, kterou vám budou sousedi tiše závidět, vydaná energie, díky níž budete zdravější a štíhlejší, ale také kvalitní domácí zelenina či ovoce, případně květiny, jež si budete moci kdykoli utrhnout přímo ze záhonu.

Pomohou miláčci

Máte malé děti? Pak jste skutečně šťastní lidé, a to nejen proto, že se můžete těšit z rodiny. Děti vám totiž v pohybu velmi dobře pomohou. Věděli jste, že než svého potomka obléknete, nakrmíte, přebalíte, vykoupete apod., vydáte spoustu energie? Přesněji řečeno se zbavíte 135 kalorií za hodinu. S dítětem zkrátka nejste skoro nikdy v klidu – a až začne chodit, lépe řečeno běhat, budete v pohybu častěji, než si myslíte.

Nemusíte ovšem zoufat, pokud děti nemáte. Pořiďte si nějakého čtyřnohého domácího mazlíčka. Ideální je pes – nejenže budete muset chodit venčit, díky čemuž si zajistíte minimálně dvakrát třikrát denně pár desítek minut chůze (případně běhu), ale spoustu kalorií spálíte třeba i tím, že se budete snažit svého štěkajícího mazlíčka vykoupat. Pokud totiž nemáte štěstí na vodomilného a koupele milujícího psa, než tu příšerku naženete do koupelny, namočíte, vydrbete šamponem, spláchnete a usušíte (přičemž se budete zuby, nehty snažit, aby vám nepláchl z koupelny), spálíte 90 kalorií během 20 minut.

Kancelářská krysa? Nevadí!

Spousta z nás pracuje v kanceláři, nejméně 8 denně tak stráví přikovaná k židli, stolu a počítači, přičemž jediným pohybem za celý den je pro ně těch pár kroků na toaletu, případně na oběd. Pokud je to i váš případ, nezoufejte – i v práci máte mnohem více možností k fyzické aktivitě, než si myslíte! Nic se například nestane, pokud se každou hodinu na pět minut proplížíte z kanceláře a projdete se po budově (má-li schody, je to výhra). Nebo obejděte párkrát místnost, zalijte květiny apod. Namísto e-mailové komunikace vsaďte na tu osobní, tedy v rámci patra či budovy. Nepoužívejte výtah a choďte pěkně pěšky. Zkrátka využijte každou příležitost zvednout se ze židle a trochu se pohybovat. Již 15 minut chůze navíc denně znamená o 50 až 100 kalorií méně.

Mimochodem, ke zvýšení pohybové aktivity můžete využít své kolegy i jinak, než jen že jim přestanete mailovat. Pozvěte je k sobě na malý večírek! I díky němu totiž spálíte poměrně významné množství energie, i když na první pohled by se vám takové tvrzení mohlo zdát nepravděpodobné (vždyť na večírcích bývá spousta jídla). Kalorie budou totiž mizet při přípravě a průběhu party – než nakoupíte, uklidíte domácnost, připravíte pohoštění, všechny hosty osobně přivítáte, se všemi budete mluvit a bavit je, než se nadějete, je pryč 200 kalorií za hodinu. A pokud jde o to jídlo – co se bude podávat, máte přeci v rukách vy. Takže vsaďte na něco zdravého. Nicméně při té energii, kterou jako hostitelka vydáte, si klidně můžete dopřát i odměnu v podobě malého dezertu…

Investice do zdraví

Už několik týdnů obcházíte své auto a je vám jasné, že by potřebovalo pořádně umýt, ale strašně se vám do toho nechce? Pak zapomeňte na všechny možné důvody, proč se vám to zrovna nehodí, a berte péči o čtyřkolého člena domácnosti jako skvělou příležitost k pohybu. Ano, mytí a voskování auta (nemluvě o úklidu interiéru, zvláště máte-li děti nebo nějaké to osrstěné domácí zvíře) se dá s klidným srdcem přirovnat ke sportu – za pouhých 30 minut totiž spálíte 150 kalorií (samozřejmě záleží na tom, s jakou vervou se do mytí pustíte).

A jak se po náročném dni odměnit? Především ženy by mohly mít jasno – nakupováním! Vyměňte lodičky na vysokém podpatku za pohodlnější obuv a vyrazte do nákupního centra. Choďte od výlohy k výloze, probírejte zboží, zkoušejte si oblečení a nakonec se odměňte nějakou maličkostí. Za hodinu intenzivního prozkoumávání obchodů totiž můžete spálit až 250 kalorií. Výčitky svědomí kvůli utrácení mít nemusíte (tedy pokud to opravdu nepřeženete) – vždyť jste tím vlastně investovali do svého zdraví!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat