Prostreno.cz

Zdravá, štíhlá a stačí tak málo

Většina žen touží po štíhlé postavě a samozřejmě i zdravém těle. A ačkoli dosáhnout této vysněné mety se jeví téměř jako nadlidský úkol, je to vlastně poměrně snadné. Jen se držet několika zásad.

Ke správné životosprávě je nezbytná zdravá strava a dostatek pohybu. A protože pohyb zas taková věda není (jen musíte zjistit, která aktivita vám vyhovuje a baví vás, a donutit se začít s ní), zaměříme se na jídlo.

Co je vlastně hlad?

Položte si otázku. Kdy vlastně jíte? Když je čas snídaně/oběda/večeře/svačiny? Když máte hlad? A co takhle výlety do ledničky, když jste ve stresu, máte depresivní náladu nebo se prostě nudíte, jelikož vám odpadl program na večer? Právě poslední tři zmiňované situace představují nebezpečné nástrahy našim předsevzetím jíst zdravě – i proto, že když jsme ve stresu apod., máme tendenci spořádat především sladkosti nebo slané pochutiny typu chipsy nebo solené arašídy. A ty mají se zdravou výživou společného velmi málo…

Naučte se proto před každou „loveckou výpravou“ do ledničky poznat, zda skutečně pociťujete hlad v tom pravém smyslu slova (i když jste třeba už po večeři), nebo zda se chystáte jíst kvůli svému psychickému rozpoložení. Může vám to ušetřit spoustu kalorií…

Tuky nejsou jenom nepřátelé

Ačkoli to první, co se člověku vybaví, když se řekne hubnutí nebo dieta, je poučka, že nesmí jíst nic tučného, je třeba mít na paměti, že není tuk jako tuk. Tuky náš organismus ke správnému fungování potřebuje. Bezpodmínečně. Musíte být však vybíravými strávníky. Vyhýbejte se nezdravým, saturovaným (nasyceným) tukům a tzv. trans tukům, které vážně škodí především našemu srdci a cévám a které se skrývají především v uzeninách, smažených jídlech apod., a konzumujte především nenasycené tuky, jež najdete třeba v rybách, olivovém oleji nebo oříškách (mimochodem, to, že je tuk zdravý, neznamená, že je dietní, takže i když byste jej rozhodně neměli z jídelníčku vynechat, buďte opatrní, co se jeho množství týče).

A ještě jedna poznámka – pokud se při nákupu řídíte označeními „bez tuku“ nebo „light“, nevěřte, že kupujete dietní potraviny. Spousta takových výrobků totiž obsahuje množství cukrů apod., takže jejich kalorická hodnota se velmi blíží oné „ne-light“ verzi…

I sacharidům bychom měli dát šanci

Když člověk slyší slovo sacharidy, představí si nejčastěji dorty, čokoládu, bonbony, koláče, tyčinky, pečivo, nejrůznější přílohy atd. A tak se jim snaží vyhýbat. Jenže sacharidy jsou i celozrnné potraviny, cereálie nebo třeba rýže, které obsahují spoustu vlákniny a jejich konzumací můžeme svému tělu i postavě naopak velmi prospět.

Jistě, sladkosti byste opravdu neměli konzumovat nijak často nebo ve velkém množství. Jenže s těmi přílohami a spol. je to již trošku složitější. Zkrátka se je snažte nahradit celozrnnou verzí (no dobrá, u brambor to půjde těžko, ale u ostatních by to neměl být problém). Jejich výhodou je, že nejsou tak lehce stravitelné a zasytí, takže vám jich bude stačit méně, a navíc nebudete mít po jídle hned zase hlad.

Uzeniny a polotovary – úhlavní nepřátelé

Co bychom však již nikdy neměli položit na talíř (nebo dokonce zkonzumovat), jsou nejrůznější uzeniny (párky, salámy, slanina apod.), konzervovaná jídla, polotovary apod. Jednak obsahují spoustu soli, jednak jejich složení zahrnuje podstatnou část tabulky chemických prvků. A to je něco, co našemu organismu rozhodně nesvědčí.

Pozor na záludné saláty

Zeleninové saláty jsou pro zdravou životosprávu a snahu o zhubnutí ideální. Ovšem věděli jste, že spousta restaurací vám servíruje salát, jehož kalorická hodnota se v podstatě rovná fastfoodovému cheeseburgeru? A nejen v restauracích se s takovým salátem setkáme, spousta z nás si jej v dobré víře nebo nevědomky připravuje i doma. Záludnost totiž spočívá v dressingu. Zkrátka a dobře – pokud vám ujede ruka s majonézou, olivovým olejem (nemluvě o slaninových kouscích, sýru, krutoncích apod.), můžete se s dietní večeří rozloučit. Jistě, trocha oleje je v salátu potřeba, aby bylo naše tělo schopné absorbovat i v tucích rozpustné vitaminy, ale rozhodně to nepřehánějte.

Kalorie i pijeme

Možná si dáváte pozor na to, co jíte, ale už příliš neřešíte, čím jídla zapíjíte. Přitom pár skleniček některé limonády má stejnou kalorickou hodnotu jako celý oběd! Pamatujte – vyhněte se jakýmkoli sladkým limonádám, slazenému čaji apod. Nejlepším řešením je voda (pokud se vám zdá její chuť nudná, proč do ní nepřidat pár kapek citronové nebo pomerančové šťávy) a bylinkové či ovocné čaje. Mimochodem, myslíte si, že jste na tento problém vyzráli, pokud si kupujete nápoje bez cukru, se sladidly? Možná svému tělu škodíte o to více…

Pamatujte rovněž na skutečnost, že co je zdravé, nemusí být nutně i dietní – neředěné džusy obsahují spoustu cukru (i když přírodního), takže o ty se mohou stát „kalorickým záškodníkem“ vašeho dietního jídelníčku.

Do obchodu s lupou

Na pohled zdravé jídlo od nezdravého v supermarketu nepoznáte. Proto se musíte naučit číst etikety. Ano, občas je to skoro detektivní práce, k níž budete možná potřebovat i lupu, neboť někteří výrobci složení produktu raději skryjí za velikost písma, již mají problém přečíst i lidé, kteří rozhodně normálně brýle nepotřebují, ale vyplatí se to. Není rovněž od věci naučit se základní pojmy z etiket – všechna ta éčka nebudou pak vypadat tolik hrozivě, nebo naopak neškodně…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat