Prostreno.cz

Jarní pěstování klíčků

Chcete si prodloužit život, získat mladistvější vzhled a zvýšit vitalitu?

Jedním z klíčů, abyste dosáhli tohoto úspěchu je živá strava (RAW). Zastánci tohoto typu stravování tvrdí, že se vyléčili z celé řady zdravotních neduhů, získali více energie a jejich těla se při konzumaci tohoto typu stravy rychle zregenerovalo. Ať už s výše uvedeným souzníte či nikoli, příchod jara si žádá oživení stravy, ideálně v podobě čerstvých výhonků a klíčků. Koneckonců i zvířata žijící volně v přírodě si prostřednictvím konzumace pupenů, mladých lístků a klíčků doplňují potřebné živiny po dlouhé zimě, často ke značné nelibosti lesníků a zahrádkářů. Co je na naklíčených semenech tak zvláštního a proč byste je měli zkusit i vy, i přesto, že zrovna netíhnete k hnutí RAW strávníků?

Enzymy

Enzymy jsou základní spouštěče metabolismu všeho živého. V lidském těle působí desítky tisíc enzymů. Rozkládají a vstřebávají potravu, vytvářejí a opravují tkáň a pomáhají při hojení po úrazech. Vlastně by se dalo říci, že při jakékoli činnosti spotřebováváte určité množství enzymů. Čím dříve odčerpáte zásobu enzymů (a nebudete ji systematicky doplňovat), tím rychleji váš organismus zestárne a stane se náchylným k nemocem. Enzymy jsou přítomné pouze v čerstvé potravě. Teplotami nad 40 stupňů se zcela ničí!

Zdroje enzymů

Nejlepšími přírodními zdroji jsou ořechy, semena, čerstvé ovoce, zelenina a klíčky. Například papája obsahuje enzym papain sloužící ke správnému trávení masa a bílkovin obecně. Ananas obsahuje bromelain podporující trávení, navíc je i protizánětlivý. Včelí pyl obsahuje enzym amylázu štěpící škrob, tedy sacharidové potraviny. Fermentovaná zelenina je rovněž zdrojem živých enzymů, a ještě je navíc bohatá i na probiotika. Klíčky jsou pak samostatnou kapitolou, protože kromě enzymů obsahují také velmi široké spektrum zdraví prospěšných látek, vitaminů a minerálů, a proto si o nich řekneme trochu více.

Klíčky

Klíčky jsou skvělou přísadou do salátů, pomazánek, polévek, těstovin i do zeleninových nápojů. Můžete je tedy používat denně a vytvořit z nich pravidelnou součást vaší stravy. Konzumace klíčků posiluje imunitu, zlepšuje trávení a pomůže při snižování hmotnosti. Pročistí váš organismus a pozitivně ovlivňují psychiku. Pro těhotné ženy jsou výborným zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj miminka.

Co všechno se dá „klíčit“?

Naklíčit můžete semínka zeleniny, bylinek, luštěniny i obilniny. Zkusit můžete čočku, hrách, cizrnu nebo mungo fazole. Pakliže se vám nakličování zalíbí, svou zásobu semínek můžete rozšířit (například o semínka Vojtěšky, řeřichy či brokolice). Důležité je, abyste ke klíčení použili pouze semínka, která jsou určena ke konzumaci nebo na naklíčení! Nikdy nekonzumujte klíčky ze semen, která jsou určená pro zahrádkářské účely, jelikož bývají obvykle ošetřena pesticidy proti škůdcům a plísním!

Jak na to?

S nakličováním můžete začít kdykoli. Semínka nepotřebují žádné speciální podmínky. K životu je probudí pouze čistá voda. Semínka namočte přes noc, minimálně na 8 hodin. Vodu poté vylijte a semena důkladně propláchněte. Poté nahusto rozsypejte v jedné vrstvě do nakličovací misky. Semena denně proplachujte čistou vodou, a nechejte vždy důkladně odtéci, aby semena nestála ve vodě (začala by plesnivět). Je potřeba, aby však byla stále vlhká, proto můžete proplachovat i dvakrát či víckrát denně, bude-li potřeba. Sklízet můžete již po dvou až třech dnech, jakmile se objeví bílé kořínky. Pokud chcete větší klíčky, ideálně i se zelenými lístky, počkejte ještě pár dní. Tímto způsobem můžete klíčit: mungo, čočku, cizrnu, hrášek, hořčici apod.

Mikrobylinky

Samostatnou kapitolou jsou mikrobylinky, kde se již nejedná o pouhý klíček ale celou mladou zelenou rostlinku. Mikrobylinky můžete pěstovat celoročně podobně jako klíčky, ale na rozdíl od nich potřebují světlo, aby se pěkně vybarvily. Klíčení trvá obvykle o něco déle než u klasických klíčků. Do nádobky na výsev nebo do misky rozprostřete vatu, zalejte a nechejte odtéct, aby vata zůstala vlhká. Semínka nahusto rozsypejte po povrchu a zlehka poprašte vodou.

Umístěte v blízkosti okna a jemně zalévejte nebo kropte pomocí rozprašovače. Substrát nesmí proschnout. Semínka vyklíčí v průběhu několika dní. Jakmile se rozvinou děložní lístky, jsou klíčky připravené ke konzumaci (stříhejte je těsně nad vatou). Využít je můžete do salátů, sendvičů, jako jedlou ozdobu na různé pokrmy. Nejoblíbenější mikrobylinkou v jarním období je bezesporu řeřicha, která se pěstuje v předvelikonočním období ve skořápce.  Klíčit však můžete i rukolu, brokolici, amarant, libeček, červenou řepu apod.

Zdroje: woodooart.webnode.cz/vyziva/enzymy, bydlimekvalitne.cz, receptyprimanapadu.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat