Prostreno.cz

Pít ledovou vodu v létě není vhodné

Směřují vaše kroky po příchodu domů z práce jako první k lednici, ze které vytáhnete láhev chlazené vody, abyste uhasili žízeň a osvěžili se po celém dni? Jistě, kdo by nechtěl ve spalujícím vedru chladivý oddych?

Jakkoli se však může zdát pití ledové vody v létě jako lákavá činnost, ve skutečnosti si právě tento zvyk může vybírat nehezkou daň na vašem trávicím traktu. A čím je voda chladnější, tím nepříjemnější jsou následky.

Pokud bychom nakoukli například do ajurvédy, ta nedoporučuje pít chlazenou vodu vůbec, bez ohledu na to, jak je venku horko. Pití velmi vychlazené vody (ať už během jídla nebo kdykoli přes den) může totiž narušit normální fungování žaludečních šťáv a také narušit rovnováhu zažívacího traktu. Obzvláště během jídla se doporučuje pouze „upít trochu teplé vody mezi sousty“.

Pokud si ovšem právě teď říkáte, že vás ajurvéda nezajímá, a že jenom kvůli tomu nebudete pít teplou vodu, pojďme se podívat na obecnější důvody, proč se v létě vyhnout ledově vychlazeným nápojům.

Narušuje trávení

Odborníci tvrdí, že studené nápoje po vypití stahují cévy ve vašem těle, čímž se značně omezí trávení a zabrání se přirozenému procesu vstřebávání živin (1). Stručně řečeno: tělo se místo trávení zaměří jiným směrem, a začne se snažit regulovat propastný rozdíl mezi vaši tělesnou teplotu a teplotou vody. Ve finále se tedy tělo ještě více vysílí a paradoxně i více dehydratuje.

Normální tělesná teplota je 36,5 stupně C, tudíž pokud konzumujete (cokoliv) o velmi nízké teplotě, vaše tělo tento teplotní rozdíl kompenzuje vynaložením energie na regulaci této teploty. Tato dodatečná energie (která se využije k regulaci teploty), by byla původně použita v procesu trávení a vstřebávání živin. Proto je vždy vhodné mít při jídle vodu pokojové teploty.

Bolest břicha a bolest v krku

Dalším velmi zřejmým důvodem je zvýšené riziko, že dostanete rýmu nebo angínu. Pití chlazené vody, zejména po jídle, má totiž za následek hromadění přebytečného hlenu, který za normálních okolností tvoří ochrannou vrstvu dýchacích cest. Když se však tento chod naruší, stanete se náchylnějšími k zánětlivým infekcím. Dýchací dutiny jsou totiž prvními „strážci“, kteří zahřívají vzduch před tím, než se dostane do plic – aby se zabránilo tepelnému šoku. A to je přesně důvod, proč pak v létě okolo sebe vidíme, jak mnozí lidé v létě bojují s nachlazením a kašlem poté, co zkonzumují ledově vychlazené nápoje nebo zmrzliny. Bolest břicha je rovněž velmi častým důsledkem pití ledových nápojů vlivem narušení trávicího ústrojí.

Omezuje odbourávání tuků a zpomaluje metabolismus

Fitness nadšenci si v posledních letech velmi oblíbili tento „dietní tip“, tedy pití teplé, potažmo vlažné vody.

Z dlouhodobého hlediska totiž pití velmi studené vody vytváří tělesnou nerovnováhu, která může v konečném důsledku vést k přibírání na váze. Konzumace ledové vody (dle ajurvédy) tlumí trávicí oheň neboli agni. Ledová voda je tedy pro tento křehký trávicí systém jako jed, a teplá voda jako nektar, pokud bychom citovali známou poučku z ajurvédy. Pokud tedy sáhnete po sklenici studené vody ihned po tréninku, nebo po pobytu ve velmi horkých teplotách venku, mějte se na pozoru. Pokud se i přesto nemůžete donutit do pití vlažné vody, sáhněte alespoň po sklenici vody bez ledu s kapkou čerstvé limetky a několika plátky okurky, která dokáže zchladit zevnitř i zvenku.

Způsobuje zácpu

Pití studené vody po jídle ovlivňuje odbourávání tuků a nízké teploty v těle způsobují jejich tuhnutí, díky čemuž jsou pak pro tělo hůře stravitelné. Neustálý příjem studené vody proto může vést až k zácpě. Laicky řečeno, pokud se po jídle napijete velmi studené vody, jídlo při průchodu tělem ztuhne a ztvrdne. Póry ve střevním mechanismu (pro absorpci živin a vody) se pak rovněž stahují v reakci na chladové podněty a jedna z hlavních příčin zácpy je na světě. Pitím teplé vody či vody o pokojové teplotě toto riziko odbouráte.

 

Zdroje: The Complete Book Of Ayurvedic Home Remedies, kripalu.org/resources/ice-or-not-ice-ayurvedic-question, lybrate.com/topic/feeling-hot-here-s-why-you-must-not-drink-cold-water/bcd8170f620756e8ece48f028f9bbf46, (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20680385/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Salátová mísa s quinoou

(1 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat