Prostreno.cz

Každodenní konzumace mandlí zbavuje pleť mimických vrásek

Mandle podporují nejen celkové zdraví, ale i kvalitu pleti. Když je budete jíst každý den, zabojujete proti vráskám, dehydrataci i hyperpigmentaci. Jaké množství je takřka na lékařský předpis?

Boj proti stárnutí může být těžký oříšek. V zájmu mladistvé pleti zodpovědně používáte denní i noční krémy, striktně dodržujete pitný režim a snažíte se zbytečně neponocovat a krotit stres? Děláte jen dobře. A co takové mandle, jak často si na nich smlsnete? I tahle křupavá svačinka do omlazující kosmetické rutiny kupodivu patří!

Tak trochu jiná péče

Mandle mají hodně blahodárný nutriční profil i širokou škálu benefitů. Protože jsou bohatým zdrojem antioxidantů, a to včetně mocného vitaminu E, chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Zároveň působí proti zánětům, přičemž prokazatelně prospívají srdci, mozku i kostem (1). Jejich spotřeba a „užívání“ se ale projeví i jinak – v zrcadle!

Medicína beroucí se po hrstech

„Běžně říkám svým pacientům, že každodenní konzumace mandlí představuje přirozený způsob léčby vrásek, zejména těch mimických,“ popisuje americká dermatoložka Neera Nathan (2). Její tvrzení potvrzují i poznatky 24týdenní klinické studie (3), z nichž vyplývá, že ideální denní množství jsou tak tři hrsti. Tento chutný pomocník nejenže omezuje vrásčité projevy stárnutí o zhruba 16 procent, ale pomáhá i na otravnou hyperpigmentaci. Zúčastněné ženy si po ukončení výzkumu pochvalovaly i zvýšenou hydrataci a pružnost pokožky, zejména na tvářích a čele. Pro ty, kteří jsou na ořechy alergičtí, se nabízí plán B. Dle názoru jmenované dermatoložky mají podobný přínos i doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny. Pokud vám ale mandle nijak nevadí, tak s chutí do toho a hurá pro ně do obchodu. Čím dříve s nimi začnete, tím rychleji se dostaví výsledky.

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-almonds, (2) www.nypost.com/2023/12/26/lifestyle/im-a-harvard-trained-dermatologist-eat-this-every-day-for-wrinkle-free-skin/pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33673587/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33673587/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat