Prostreno.cz

Hlavní důvod, proč vás káva znervózňuje

Optimální dávka uklidňuje, ta vyšší stres naopak prohlubuje. Víte, kolik kávy denně ideálně vypít, aby se to na vaší náladě a psychickém rozpoložení negativně nepodepsalo?

Pro mnohé z nás je káva nedílnou součástí každodenního života. Také máte pocit, že absolutně nemůžete fungovat, aniž byste si ji nedali? Kolik jich tak běžně stihnete?

Voňavý rituál přímo léčivý

Umírněná konzumace černého zlata má pozitivní přínosy, a to zejména zásluhou obsažených vitaminů, minerálů a cenných antioxidačních polyfenolů. Díky nim snižuje riziko předčasného úmrtí (1), omezuje pravděpodobnost rozvoje diabetu druhého typu (2) a příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém (3). „Je zajímavé, že pití optimálního množství tlumí stres i úzkost, protože kofein v nízkých dávkách trénuje mozek, aby lépe zvládal stresové situace,“ vysvětluje americká nutriční specialistka Lina Begdache (4). Jenže i ten nejlepší trénink se může vymknout z rukou a pak se karta obrací.

Méně je vždycky více

Protože zmíněný kofein stimuluje centrální nervový systém a jeho příjem přímo působí na neurony, je důležité mít ho pod kontrolou, neboť pak se uklidňující efekt mění spíše v dráždivý. A to je dle slov jmenované odbornice přes výživu přesně ten důvod, proč káva člověka znervózňuje. K této situaci zpravidla dochází, když si místo doporučovaných dvou denních šálků dáte více než čtyři.

 Zlatá střední cesta vede k pohodě

„Ačkoli to může znít neintuitivně, mohlo by být velmi užitečné snížit základní hladinu kofeinu a držet ho na nízké či střední dávce, abyste sklízeli výhody bez jakýchkoli negativních účinků," radí dietoložka Lina Begdache. Ta také varuje, že pití kávy na lačný žaludek úzkost jen zhoršuje, proto si před její konzumací vždy dejte něco k snědku.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/eurjpc/article/29/17/2240/6704995?login=false, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24459154/, (3) www.academic.oup.com/eurjpc/article/29/17/2240/6704995?login=false, (4) www.realsimple.com/why-does-coffee-make-me-anxious-8611636





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat