Prostreno.cz

Tibetská kefírová houba je probiotickou náloží pro střeva

Narušená střevní mikroflóra má mnohé projevy, ke kterým patří častá onemocnění, kožní problémy či kvasinkové infekce. Odborníci radí v těchto případech zařadit do jídelníčku vhodné probiotické kultury. Například tibetskou kefírovou houbu, kterou lze zužitkovat i v kosmetice!

Tibetská kefírová houba, známá také jako Tibetanský krém nebo Matka přírody, je unikátní mikroorganismus, který údajně pochází z tibetských hor. Jde o symbiotický komplex bakterií a kvasinek, které jsou vzájemně provázány a žijí v polysacharidové matrici. Traduje se, že tibetská kefírová houba má širokou škálu prospěšných účinků na lidské zdraví, a proto je stále populárnější po celém světě.

Údajné zdravotní výhody tibetské kefírové houby zahrnují podporu trávení, posílení imunitního systému, snížení cholesterolu a prevenci rakoviny. Kefír obsahuje také mnoho vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a enzymů, které jsou nezbytné pro lidské zdraví. Poďme se na zdravotní vliv této houby podívat trochu více podrobněji.

Probioticka bomba

V trávicím traktu ničí přemnožené kvasinky a bakterie a výrazně tak stimuluje imunitní systém. Také v žaludku napravuje škody způsobené užíváním antibiotik, dále napomáhá odkyselení organismu, slouží jako prevence nemocí trávicího systému, reguluje krevní tlak, léčí žaludeční vředy, dodává energii a zabraňuje únavě. Nespornou výhodou je i to, že zpomaluje stárnutí, rozkládá v těle cholesterol, a chrání tak zdraví srdce. A co je na tom to nejlepší? Z tibeťanky si kefír připravíte v pohodlí domova.

Pramen zdraví přímo z vaší ledničky

Tibetské krystaly jsou poměrně snadno sehnatelné na internetu – existuje dokonce mapa „dárců“, kteří vám krystalky rádi pošlou pouze za úhradu poštovného. Samotný proces není nijak složitý ani časově náročný. Houbičky vložte do sklenice a zalijte čerstvým (nejlépe nepasterizovaným) plnotučným mlékem. Nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě 24 až 36 hodin. Za ideální poměr se považuje 1 polévková lžíce hubek na 1 litr mléka. Hotový kefír sceďte přes plastové sítko a přelijte do uzavíratelné nádoby. Poté přemístěte do lednice, kde vám vydrží až jeden týden. Poté houbičky dejte do nového mléka a celý proces opakujte. A jak kefír užívat?

Pozor na množství

Z počátku se doporučuje popíjet menší množství (pár polévkových lžic). V některých případech se mohou objevit problémy, jako je průjem bolest břicha nebo vyrážka. Tyto nepříjemnosti obvykle zmizí během pár dní, tělo si totiž musí pomalu zvyknout na některé pro něj neznámé přátelské bakterie. Obecně je možné dávku postupně zvyšovat až na 1 litr denně.

Kromě pití lze kefír použít také na pečení, výrobu tvarohu, sýrů a pomazánek. Dále ho můžete využít jako přísadu do koupele pro zvláčnění pokožky. Uplatňuje se i jako výživná pleťová či vlasová maska.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661802002402?via%3Dihub - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat