Prostreno.cz

Nejdůležitější jídlo dne je snídaně

Znáte to rčení „snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři nech nepříteli“? Ačkoli není možné brát ho tak úplně doslova, v jedné věci má naprostou pravdu – snídaně je bez debat nejdůležitější jídlo dne.

Zajímavé je, že ačkoli většina z nás moc dobře ví, že snídat je zdravé a potřebné, pro spoustu lidí je prvním jídlem dne stejně až oběd.

Prostě nestíhám

K nejčastějším důvodům, proč nesnídáme, patří spěch – znáte to, ráno vstanete, vzbudíte děti (popřípadě manžela), připravíte jim snídani, svačinu do školy, zatímco jedí, přichystáte jim oblečení, poradíte manželovi s výběrem kravaty (košile/kalhot/saka/ponožek/manžetových knoflíčků...), pak jim běžíte pomoci s ranní hygienou (dětem, ne manželovi) a oblékáním (mezitím musíte upravit i sebe sama do „použitelného“ vzezření).

Třikrát se dítka školou povinného přeptáte, jestli si určitě připravilo všechny věci do školní tašky (abyste mu tam nakonec ten penál dala sama), dítko školou nepovinné prosté přesvědčíte, že bude lepší, když si s sebou vezme nějakou novější hračku, ne cár hadru, který před pár lety připomínal plyšáka a který s ním od jeho narození prošel snad úplně vším (a někdy je lepší ani nevědět čím), rozloučíte se s manželem (a za pět minut mu půjdete otevřít, protože si zapomněl klíče), nasoukáte děti i sebe do bot a bund a konečně – opět v rekordním čase – opouštíte byt (že se několikrát vracíte, protože tomu mladšímu se chce čurat a svlékat se venku odmítá, ten starší si vzpomene, že si mají na hodinu kreslení přinést jablko, a ve finále zjistíte, že jste si nevzala peněženku, už také patří k rannímu rituálu).

Kdo by pak našel čas snídat?

Ale věřte, jde to. Jen budete muset obětovat čtvrthodinku svého spánku, vstát dřív a v klidu se nasnídat (koneckonců váš manžel se klidně může přidat, stejně ho pravděpodobně při vstávání probudíte, tak si na chvíli připomeňte ty doby, kdy jste ještě mohli v pohodě snídat společně). A nebo vstávejte dříve celá rodina a snídejte pohromadě. Možná byste se divila, kolik domácností to zvládá. Kromě dalšího času stráveného s dětmi jim dáte i dobrý příklad, že snídat je normální.

Nepřinutím se

Řada lidí ale nesnídá také proto, že ráno „prostě nemůže nic pozřít“ (a ne proto, že by měli žaludek stažený nervozitou). Obvykle mají tento problém už od dětství, rodiče si s nimi opravdu užívají (a oni s rodiči) – scény typu „nevstaneš od toho stolu, dokud to nesníš, protože snídat se musí“ se jim pak na celý život zaryjí do paměti. Takovým lidem nezbývá nic jiného, než se snídat pomalu naučit.

Obecně pomáhá odvést pozornost v jídle se nimrajícího strávníka někam úplně jinam – u dítěte můžete zkusit nejrůznější hry nebo sáhnout po DVD s pohádkami, sebe zabavíte nejjednodušeji také televizí nebo knihou. Zkrátka se soustřeďte na všechno možné kromě jídla a snídani konzumujte automaticky. S čím ale musíte počítat, je poměrně dlouhý čas, jenž musíte snídani vyhradit (například já mám ráno na snídani určenou celou hodinu, během níž zhlédnu dva díly svého oblíbeného seriálu, protože jinak bych nic nesnědla). To ale ve většině případů opět znamená dřívější vstávání. Nebojte, zvyknete si.

Hodně z nás má také snídani zafixovanou jako první úkon po probuzení. Možná také proto se nám do jídla příliš nechce. Co takhle obrátit si ranní činnosti a posunout snídani na později? (Jistě, je trochu riziko jíst a pak si čistit zuby, když jste už nalíčená a oblečená, ale také se to dá zvládnout.) A nebo – pokud máte tu možnost – se nasnídejte v práci.

Škodíte sami sobě

Ještě donedávna byla řada žen přesvědčená, že chtějí-li zhubnout, musejí jíst co nejméně, a tak, když jedno jídlo vynechají, půjdou kila dolů rychleji. Snídaně se pak často stala prvním obětním beránkem. Bohužel si většinou spíše ublížily. Vědci totiž přišli na to, že lidé, kteří pravidelně snídají, nemívají takové problémy s váhou jako ti, kteří snídani vynechávají. Proč? Především nastartujete metabolismus a doplníte chybějící energii po noci, tedy době, kdy byl váš organismus „o hladu“ (za předpokladu, že jste v noci nenavštívili ledničku) – takže váš organismus bude vědět, že nemusí ukládat tolik tukových zásob.

Navíc je prokázáno, že ti, kteří snídají, jsou přes den mnohem méně unavení a podávají v práci lepší výkony, nemají tak často zvýšený cholesterol nebo je u nich nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou.

A co vlastně snídat?

Ideální jsou cereálie, celozrnné pečivo s margarínem (ale nechutná-li vám, trocha másla vám také neuškodí), šunkou, sýrem, ovoce, jogurty, tvarohy, k pití čaj (ideálně ovocný, ale dát si můžete klidně i zelený nebo černý), ředěné džusy, případně nízkotučné mléko. Neměli bychom zapomínat, že na celkovém denním energetickém příjmu by se snídaně měla podílet 20 až 25 %.





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat