5 tipů na vánoční dekorace do bytu

03.12.2019 | Bydlení a design

Pokud řešíte, jak vyzdobit svůj byt na nadcházející svátky, přečtěte si následující článek. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak navodit dokonalou vánoční atmosféru.

Výzdoba dveří

První vánoční výzdoba, kterou po příchodu uvidíte, bude na dveřích. Právě ta vám navodí tu pravou vánoční atmosféru. Tradiční variantou je adventní věnec, případně můžete dát prostor vlastní kreativitě. Obliba adventních věnců je však stálá a jejich místo na dveřích je úplně stejné, jako třeba na svátečním stole.

Adventní věnec můžete koupit, ale jejich výroba je poměrně jednoduchá a stačí k ní jen trocha zručnosti a to, co najdete na hezké procházce. Pokud si chcete vytvořit vlastní věnec, řiďte se nejen vzhledem, ale nezapomeňte ani na vůni, která ruční výrobek podtrhne. Můžete přidat skořici, nebo badyán, který věnec nejen ozdobí, ale také krásně provoní celou chodbu.

Osvětlení oken

Vánočně vyzdobená okna potěší nejen vás samotné, ale i kolemjdoucí. Existuje mnoho různých způsobů, jak si je o vánočních svátcích vyzdobit. Velmi populární jsou světelné dekorace v podobě figurek, vloček, či v podobě vánoční girlandy. Nabízí se však takřka nepřeberné množství dekorací, které si můžete sami vyrobit podle svého vkusu z přírodních materiálů, nebo s pomocí pouhého papíru a nůžek.

Tip: Víte, že vánoční osvětlení je označeno štítkem se stupněm ochrany? Ten nám říká, jak jsou daná světla chráněna před poškozením a vniknutím prachu či vody. Pokud si nechcete koupit domů brak, přečtěte si průvodce výběrem vánočního osvětlení a předejděte zbytečně vyhozeným penězům.

Vystřihování sněhových vloček z papíru si z dětství pamatuje každý, trochu náročnější je výběr vhodného osvětlení. Nesmíte u něj zapomenout na bezpečnostní normy a jejich vhodnost použití v interiéru, případně exteriéru. Jestli z nepřeberného množství osvětlení vyberete LED řetězy, světelné rampouchy, LED svíčky či vločky, je už čistě na vás a vašem vkusu.

Osvětlení předsíně

První dojem je vždy důležitý a funguje. A to nejen pro případné hosty, ale také pro vás samotné. Při vstupu do domu či bytu vás okamžitě ovlivní atmosféra, která na vás dýchne hned v předsíni. Už v ní by mělo být patrné, že jsou Vánoce a vy jste na to nezapomněli. Stačí i drobná výzdoba, světelný LED řetěz na zábradlí, několik smrkových větviček na věšáku, nebo menší adventní věnec a svíčky.

Tip: Abyste nemuseli měnit baterie ve svítících dekoracích v průběhu svátků, vsaďte na kvalitní baterie od GP Batteries, které vám dlouho vydrží.

Sváteční dekorace na stůl

U stolu se sejde celá rodina, proto by měl také svátečně vypadat. Stačí jen trocha snahy a estetického cítění, aby se z běžně prostřeného stolu stalo místo pohody pro všechny přítomné.

  • Vyberte si barvu která se hodí do interiéru a kterou máte rádi. Zelená a červená jsou klasické vánoční barvy, ale to vám nemusí bránit sáhnout po úplně jiné barvě. Vyberte si takové, které se hlavně líbí vám.
  • Použijte látkový ubrus, který navodí sváteční atmosféru. I když ubrus běžně nepoužíváte, k tak sváteční události rozhodně patří.
  • Použijte dekorace z přírody. Větvičky smrku či borovice nejen ozdobí váš stůl, ale také provoní celou místnost. Položte větvičku na každý talíř nebo je vložte do vázy. Bude vás to stát jen jednu procházku přírodou a efekt je neocenitelný. Použít můžete i šišky, nebo kousky sušeného ovoce.
  • Štědrovečerní stůl by měl být příjemně osvětlený. Místo ostrého stropního osvětlení můžete využít svíčky, případně světelné řetězy.

Zlatý hřeb: Stromeček

Vánoční stromeček a jeho zdobení má u nás silnou tradici a patří k největším symbolům Vánoc samotných. Dříve se stromky zdobily pouze jablky a hruškami, později slaměnými figurkami, dnes však máte možností mnohem více.

Barevné trendy ve zdobení stromků existují a každý rok se mění, vy však dbejte především na svůj vlastní vkus. Stejně tak z množství možných ozdob vybírejte ty, které jsou bližší vašemu vkusu a srdci. Zda vyberete čistě přírodní ozdoby, nebo moderní, kterými mohou být vánoční řetězy či LED projektory, necháme čistě na vašem úsudku. Při zdobení se však držte jednoduchého postupu:

  • Elektrické řetězy a ozdoby nejprve rozprostřete na volnou plochu a zkontrolujte jejich funkčnost. Pokud je nejprve pověsíte na stromek a propletete mezi větvičkami, můžete si přidat zbytečnou práci.
  • Řetězy motejte na stromek vždy od špičky. Perfektně osvětlený stromeček má na každém patře svíčky. A to jak vepředu, tak samozřejmě vzadu. také se snažte za větvičky schovat kabely, když si dáte trochu práce, jde to bez problému.
  • Skleněné ozdoby se dávají na stromek vždy jako poslední.  Je to proto, že jsou velice křehké a tudíž se snadno rozbíjejí. Skleněné ozdoby nejlépe vyniknou v blízkosti světel, které se v nich bude odrážet po místnosti.

Ať už zvolíte ozdoby moderní, nebo ty, které si předáváte z generace na generaci, vždy se snažte o střídmost. Často méně znamená více a to nejen při zdobení vánočního stromku, ale všech dekorací ve vašem bytě.

Tipy na závěr: Hledáte další inspiraci na dekorace? Seznamte se s dalšími 5 tipy na vánoční výzdobu bytu nebo si přečtěte fotočlánek 5 nej vánočních interiérů blogerek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat