Muži konzumující vlašské ořechy jsou plodnější

Mladí muži toužící po dětech by měli konzumovat denně hrst ořechů. Vlašské ořechy, mandle i lískové ořechy totiž obsahují látky, které zlepšují kvalitu spermatu. Vyplývá to z experimentálního výzkumu, jehož autoři tvrdí, že ideální je směs všech tří druhů ořechů, která dodává vyvážený poměr masných kyselin, antioxidantů a vitaminů.

Španělští autoři provedli experiment, v němž skupině mužů podávali mandle, lískové a vlašské ořechy. Po čtrnácti týdnech, kdy muži museli pojídat každý den hrst této směsi – analyzovali jejich sperma. To bylo vyšetřeno i před započetím experimentu. A navíc srovnáno s kontrolní skupinou, která ořechy během oné čtrnáctidenní doby nekonzumovala.

Skupina, která pojídala ořechy, měla na konci experimentu výrazně vyšší počet zdravých spermií v ejakulátu, ty byly životaschopnější, lépe se pohybovaly a měly méně deformací.

„Tato práce představuje to, že jsou tu určité citlivé oblasti na spermiích, které reagují na stravu, což znamená, že stravou lze měnit kvalitu spermatu a jeho oplodňovací schopnost,“ tvrdí autor experimentu Albert Salas-Huetos z Tarragony, který působí také na Harvardově univerzitě.

A jaké další potraviny jsou vhodné pro zvýšení mužské plodnosti?

Rajčata

Rajčata jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů antioxidantu lykopenu. Bylo provedeno několik studií zaměřených na lykopen a mužskou fertilitu a ukázalo se, že významně zlepšují motilitu, aktivitu a strukturu spermií. Lykopen je dostupnější ve vařených nebo zpracovaných rajčatech, proto použijte rajčatové pyré a přidejte k němu olivový olej, který napomáhá absorpci tohoto antioxidantu rozpustného v tucích.

Dýňová semínka

Dýňová semena mají vysoký obsah zinku, který hraje důležitou roli ve vývoji spermií a produkci testosteronu. Jsou také bohatá na několik dalších minerálů a vitaminů. Vybírejte ty syrové, organické. A pokud by je partner odmítal, přimíchejte je třeba do jogurtu.

Čočka

Čočka je jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny listové, která je pro mužskou plodnost stejně důležitá jako u žen. Studie prokázaly, že muži, kteří mají nižší příjem folátu, vykazují vyšší výskyt chromozomálních abnormalit ve svých spermiích. Čočka je také velkým vegetariánským zdrojem bílkovin a vlákniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat