Jak na otravný kašel u dětí

Urputné záchvaty kašle nás dokážou pořádně vyděsit – a to zejména u dětí. Kašel totiž umí děti pořádně potrápit – nevyspí se, nenajedí a jejich zdravotní stav se díky tomu rychle zhoršuje. Ne vždy je však návštěva lékaře nutná.

Zajímá vás, jak na kašel u dětí přírodními prostředky? A kdy je ten správný čas na návštěvu lékaře, pokud dobře míněné „bylinkové“ pokusy nezaberou? Na to vám odpovíme v dnešním článku.

Dráždivý kašel a ten suchý – obranná reakce organismu

Proč vlastně kašleme? Při nemoci se naše dýchací cesty zaplňují hleny a těch je zkrátka potřeba se nějak zbavit. Dnes se už však nemusíme spoléhat jen na mechanickou stránkou celého procesu. Celá řada bylinek a léků totiž dokáže hlen naředit (snížit jeho viskozitu) a tím mu pomoci k rychlejšímu opuštění sliznic. Dýchací cesty jsou ovšem podrážděné, takže bývá na místě i jejich zklidnění. Jinak námi může otřásat kašel ještě dávno poté, kdy je jeho původce dávno pryč.

Jaké druhy kašle rozeznáváme?

Je jich hned pět a identifikovat ten správný je nejlepší cestou k jeho úspěšné léčbě. A co je tedy „v nabídce“?

  • suchý kašel
  • vlhký kašel (doprovázený hlenem)
  • dávivý kašel (tento druh doprovází záchvaty a mnohdy i zvracení)
  • štěkavý kašel
  • chronický kašel (vyznačuje se obtížemi delšími než tři měsíce)

Bohužel neexistuje jeden univerzální prostředek na obtíže našich nejmenších. Každý kašel vyžaduje odlišný typ léčby.

Co ještě zvládneme vlastními silami

Suchý a vlhký kašel obvykle doprovází nějaké nachlazení, takže na ně zabere vhodně zvolený sirup na kašel. Lékárnici stačí popsat příznaky a sama vám doporučí vhodný sirup nebo kapky na kašel. Mnohdy je možné poptat i kombinované léky na chřipku a nachlazení, které řeší kašel jako jeden ze symptomů. Ovšem léčíte-li vlhký kašel, dejte pozor na jejich dávkování. Neměl by se totiž podávat později než pět hodin před spaním. Snižuje totiž viskozitu hlenu, jak jsme už psali výše, a tím vlastně kašlání dočasně podporuje. Což rozhodně není dobré na noc.

Jak na prevenci aneb Rozlučte se s kašlem

Mnohem lepší je však onemocnění předcházet, než ho posléze obtížně řešit. Dbejte proto u svého dítěte na několik faktorů, které poslouží jako podpora imunity.

  • Základem je zdravá výživa – dbejte na dostatek ovoce a zeleniny, ale také na vlákninu.
  • Dopřejte mu pohyb venku, co nejčastěji to půjde. Částečnou náhradou je i kvalitní větrání místností.
  • Do tipů na téma jak posílit imunitu také určitě patří dostatečný přísun vhodných tekutin (nejlépe voda nebo slabé čaje).
  • Nezapomeňte ani na přiměřené oblékání (s ohledem na venkovní počasí).
  • A v kritických obdobích se vám mohou hodit i vitaminy na imunitu, třeba nějaké šikovné multivitaminy pro děti, jako jsou například oblíbení a chutní Marťánci.

Jak dětem ulevit od kašle

Ovšem posílení imunity u dětí je značně dlouhodobý proces. A může se tedy stát, že vaše zlatíčko přesto onemocní. A jak mu tedy ulevit? Postarejte se o to, aby byl v pokojíčku nebo jiné místnosti, kde se dítě zdržuje, neustále vlhký vzduch. Pomoci vám může rozprašovač, ale i mokrý ručník nebo osuška na topení. Vsadit samozřejmě lze i na moderní řešení v podobě čističky vzduchu se zvlhčovačem (v případě opakovaných infektů, na které často trpí děti ve školce nebo v prvních ročnících školy, se vám investice do ní brzy vrátí).

Podávejte dostatek tekutin (pomáhají ředit hlen a zabraňují vysychání sliznic) a dostatečně větrejte. Ovšem nejlépe v případě, kdy je dítě v jiné místnosti. Mohlo by se totiž nachladit ještě více. A doplňky na imunitu určitě podávejte i nadále. Při infekci je totiž klíčový zejména vitamin C, kterého v tomto ohledu „není nikdy dost“. Zásoba čerstvého ovoce a zeleniny u postele nemocného by pak měla být samozřejmostí.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat