Senior v domácnosti: Zaměřte se na koberce i dostatek světla

Bydlí s vámi v domácnosti babička nebo dědeček? Pak možná budete chtít zapřemýšlet, jak svůj byt či dům upravit, abyste předešli nejrůznějším nehodám a úrazům. Právě těmi jsou senioři ohroženi podobně jako děti (bohužel však často u nich mívají vážnější následky). A tak jako zabezpečujete domácnost s příchodem potomkům, měli byste promyslet, jak svým rodičům či prarodičům zpříjemnit pobyt u vás.

Nebojte se, většinou není třeba pustit se do nějakých rekonstrukcí. Dost často stačí upravit úplné maličkosti.

Bezpečná sprcha

Úrazy v koupelně patří k nejčastějším a také nejvážnějším. Proto svou koupelnu dostatečně zajistěte. Do sprchy či vany instalujte sedátko, ale také madla, jichž se senior bude moci držet. Samozřejmostí jsou i spolehlivé protiskluzové podložky. Jestliže je vana vysoká a vaši rodiče by mohli mít problém do ní vlézt, nezapomeňte na stupínek.

Mimochodem, madla byste měli instalovat i v blízkosti toalety. Klouby seniorů mohou při sedání na mísu, ale především při zvedání se, silně a hlavně bolestivě „protestovat“.

Budiž světlo

Se zhoršujícím se zrakem může být pro seniory náročnější pohybovat se v novém prostředí, především pokud není dostatečně osvětleno. A tak se ujistěte, že v každé lampě či každém lustru je dostatečně silná žárovka, že vaše chodba je dostatečně osvětlená a že babička či dědeček dosáhne pohodlně na vypínač lampičky ze své postele (kdyby musel v noci vstávat).

Pozor na běhouny

Nejrůznější koberce či běhouny a předložky představují riziko zakopnutí a následného pádu. A nebezpečný úraz je na světě! Abyste takovým situacím předešli, raději všechny neupevněné podlahové krytiny odstraňte. Případně se ujistěte, že všechny okraje koberců jsou napevno přilepeny k podlaze, takže nehrozí žádná zakopnutí.

Přátelské dveře

Není rovněž od věci zkontrolovat, zda se všechny dveře ve vašem bytě dají snadno otevřít, zda u nich fungují kliky a zámky (především zda nehrozí, že zámek „zapadne“ a dveře nepůjdou otevřít). Nejde jen o to, že některé kliky mohou seniorům působit problémy, ale je důležité, abyste se v případě potřeby mohli k seniorovi kdykoli okamžitě dostat (a on k vám). Je to sice maličkost, ale nepodceňujte ji.

Náročnější úpravy

V některých případech budete muset zvolit i nějakou větší úpravu svého bytu či domu. Na co je dobré se zaměřit?

Snadný vstup

Zvažte, zda přístup k vašemu domu je schůdný (a to doslova) i pro starší osoby. Nevedou k němu příliš příkré schody? Nebylo by lepší (či nutné, v případě, že má senior sníženou schopnost pohybu) instalovat ke dveřím jednoduchou rampu?

Bezpečné schody

A když už jsme zmínili schody, ještě u nich zůstaňme. Máte je i v bytě? Pak by měly být vybaveny pevným zábradlím a také protiskluzovým povrchem. Někteří senioři mohou mít s chůzí do schodů značné problémy, v takovém případě se snažte babičku či dědečka ubytovat ve spodním patře domu, případně můžete zkonzultovat s příslušnou firmou instalaci plošiny, která vaše rodiče či prarodiče po schodech bezpečně vyveze.

Široká futra

Pohybuje se senior na vozíku? Pak nejspíš budete muset popřemýšlet nad zvětšením některých futer v bytě. Tradiční rozměry totiž průjezd vozíku neumožní. A nejspíš to nebudou jediné úpravy, které byt, jejž obývá handicapovaný člen domácnosti, vyžaduje. Ale to by bylo na samostatný článek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat