Oblečení si ničíte ramínky i skládáním

Máte pocit, že oblečení dnes nic nevydrží? Možná je na tom něco pravdy, ale možná jeho životnost zkracujete i tím, jak se k němu chováte vy sami. Které zlozvyky pošlou vaše oblíbené tričko či kalhoty předčasně do kontejneru na textil?

Příliš časté praní

Začněme chybou nejčastější. Současná posedlost čistotou vede u spousty z nás k tomu, že v pračce či čistírně končí cokoli, co jsme měli, byť chvilku, na sobě. Jenže to textilním vláknům zrovna neprospívá. A tak se materiál oblečení ztenčuje, trička ztrácejí tvar či pružnost… To samé platí i o příliš častých návštěvách čistíren.

Neprodyšné obaly

Necháváte své oblečení v plastikových obalech, jež například dostanete v čistírně? I to může některým tkaninám škodit. Vaše oblečení potřebuje vzduch. A tak ho z balu pěkně vyndejte a pověste ve skříni.

Nevhodné skládání

Některé materiály jsou příliš náchylné k mechanickému poškození, a tak není radno je skládat a umisťovat do „komínků“ s ostatním oblečením. Za všechny jmenujme kůži či koženku. Lehce se lámou, a tak byste se k nim měli chovat co nejohleduplněji. Kožené kalhoty či bundičky patří na ramínko.

Nezapnutý zip

Pokud perete kalhoty, vždy se ujistěte, že jste u nich zapnuli zip a knoflíčky. Jinak totiž hrozí, že během pobytu v pračce se u kalhot zip poškodí, případně u nich dojde k natržení oblasti poklopce. Mimochodem, to samé platí i o kozačkách, které byste při úklidu zimní obuvi pěkně zapnout (a nepřekládat, viz předchozí bod).

Pověšené svetry

Ačkoli se zdá, že ramínka jsou pro oblečení nejšetrnějším způsobem skladování, není tomu tak vždy. Onou výjimkou jsou svetry, případně jakékoli pletené oblečení. Zavěšené totiž ztrácí svůj tvar a zbytečně se vytahuje, takže až si je obléknete, může se stát, že budete mít na ramenou „boule“, které rozhodně nepůsobí esteticky.

Kabelky na háčku

Stejně se kabelka celý den houpe na vašem rameni, a tak je jen logické, že ji na háček či věšák pověsíte i doma. Jenže tahle praxe jí neprospívá. Hrozí, že ztratí tvar. Raději kabelku postavte na pevný povrch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat