Plzáka v zahradách zastaví pivo spolehlivěji než jedovaté návnady

Levné pivo a pet lahve, to jsou prý nejúčinnější zbraně proti plzákům španělským. Ti se už ve vlhkém klimatu letošního jara chystají i na české zahrádky, aby v nich sežrali vše, na co přijdou. Ačkoli jsou na trhu proti nim k dostání jedovaté návnady, podle vědců z Británie nejsou tyto tak účinné jako levné pivo.

Jak vám může tento oblíbený nápoj v boji proti nezastavitelným škůdcům vaší prody pomoci? Jednoduše. Pet lahve zakopané v zemi a naplněné pivem jsou pro plzáky smrtelnou pastí. Plži bez ulity neodolají vůni piva a ochotně do něj padají. Pak se v něm ale sami utopí.

Nezdolný protivník

Plzák španělský – Arion vulgaris – může dorůstat až patnácti centimetrů a vyprodukovat tisíce vajíček. Mezi plži svého rodu patří k nejžravějším druhům, které dokážou za noc zpustošit všechny mladé sazenice.

„Myslím, že největší obavou je, že se začnou křížit s původními druhy a vytvoří se kříženci, kteří jsou velmi odolní vůči mrazu,“ tvrdí doktor Tristan Maclean z Centra Johna Innese v Anglii.

Plzák je velmi plodný a doslova posedlý množením. Produkuje velmi mnoho slizu, který je odporný i pro ty živočichy, kteří se jinak plži živí. Takže zatímco původní druhy slimáků, plzáků a šneků predátoři vyhledávají, španělskému přivandrovalci se raději vyhnou.

„Víme o tomto druhu ještě stále dost málo,“ tvrdí doktor Ian Bedford z Centra Johna Innese.

Chemie versus pivo

Ačkoli existují jedovaté návnady proti slimákům a plzákům, na ty španělské jsou méně účinné. Dospělého jedince zabije až dávka kolem dvaceti granulí. Zato pivní lázeň nepřežije žádný. Utopí se v ní spolehlivě.

„Doma uvařené pivo je nejlepší, i když je náročnější na přípravu,“ tvrdí doktorka Leslie Nobleová z University of Aberdeen.

Plzák španělský je také kanibal. Takže najde-li mrtvého příslušníka svého druhu, sežere ho. Proto proti němu lze bojovat parazitickými hlísticemi. Ty totiž svého hostitele zabíjejí, když ho sežerou jeho kolegové. Infikuje i je a začne se šířit v populaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat