Každodenní úklidové maličkosti, které zajistí trvalý pořádek

Také máte přes týden pocit, že se vaše domácnost postupně mění v chaos, jehož zvládnutí vám o víkendu zabere spoustu času? Samozřejmě je každému jasné, že úklid každý den by byl řešením, ale upřímně – nežijeme v 19. století, kdy měly hospodyňky na zvelebování domácnosti prakticky celý den. Co s tím?

Jen málokdo má v dnešní době čas uklízet každý den. Člověk stěží stihne večer po příchodu z práce uvařit a umýt nádobí, když se mu povede zamést drobečky pod stolem, je to pomalu na oslavu (tedy bylo by, kdyby po tom celodenním lítání nebyl úplně vyčerpaný). Zkrátka mít dnes každý den domácnost jako klícku je téměř nadlidský výkon. A tak není divu, že úklid směřuje ve spoustě rodin až na víkend, kdy je času o něco víc.

Ovšem spousta z nás by tento čas raději věnovala dětem nebo partnerovi/partnerce. Co s tím? Pomůže takový malý úklidový kompromis. Každý den stačí udělat pár maličkostí, jež vám nezaberou moc času ani neuberou zbytky sil, ale které zajistí, že se domácnost během týdne nepromění v chaos a že víkendové uklízení bude za hodinku odbyté. Jak na to?

Obývák do latě

Než se odeberete do postele, projděte obývací pokoj a zaměřte se na vše, co tam nemá co dělat. Seberte ze země hračky, srovnejte ovladače, vytřiďte hromádku s poštou a časopisy. Na gauči narovnejte polštářky a poskládejte plédy. Odneste všechno nádobí, které by se v obýváku nemělo vyskytovat (např. zapomenutý hrneček od kávy).

O víkendu už vás čeká jen setřít prach a vyluxovat. Žádné probírání se věcmi, jež se vaší rodině povedlo v pokoji nahromadit za celý týden!

Kuchyň jako u babičky

Naše babičky by nepřežily, pokud by měly jít spát a na kuchyňské lince jim zůstal neumytý hrnek nebo talířek. A i když to tyto dobré ženy s úklidem občas až přeháněly, v něčem bychom si z nich mohli vzít příklad. Ano, symbolem uklizené kuchyně je prázdný a čistý dřez. Ačkoli se občas zdá, že je snazší nechat nádobí až na ráno, není to nejlepší strategie. Jednak není vždy zaručené, že budeme ráno nádobí stíhat, jednak to není pěkný pohled, když se ráno probudíte a z dřezu na vás hledí špinavé hrnky a talíře. A tak se s nimi pěkně vypořádejte hned zvečera. Budete mít ze sebe mnohem lepší pocit a váš byt bude působit uklizeně.

Pořádek v koupelně

Zrcadlo zacákané pastou, zbytky mýdla na umyvadle, přetékající koš na špinavé prádlo, ručník pohozený na pračce… Koupelna občas po „zásahu rodiny“ vypadá, jako by se v ní přehnalo stádo nějakých divokých zvířátek. A tak tyto škody omezte na minimum. Otřete zrcadlo a umyvadlo, osprchujte vanu, ručníky pověste na věšák (lépe vyschnou a nebudou se v nich tolik množit bakterie či plísně).

Harmonická ložnice

Ložnice dostává zabrat především po ránu. Rozházené peřiny, do toho rozházené oblečení, jak jsme si zase ráno bezhlavě vybírali, do čeho se navlékneme do práce, zkrátka zmatek v pravém slova smyslu. Možná ráno bojujete s každou minutkou, ale pokud to jen trochu půjde, naučte se hned poté, co vstanete z postele, ustlat (někteří odborníci jsou ke stlaní skeptičtí a poukazují spíše na to, že lůžkoviny a matrace by měly větrat, ne být naskládány na sebe – pokud jste zastáncem tohoto přístupu, pak peřiny přehoďte tak, aby větraly). Oblečení také jen tak neodhazujte, ale vracejte je do skříně. To samé platí, i když přijdete domů z práce – co nejde do špíny, pěkně uložte do šatníku. Alespoň nestrávíte sobotní odpoledne skládáním oblečení a přerovnáváním skříní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54
305 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:08

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat