Inspirace pro váš domov: Bydlení v zelené

01.09.2011 | Bydlení a design

Zelená barva má moc interiér oživit, aniž by na sebe příliš upozorňovala. Vyberte ideální odstín a použijte ho na výmalbu, potahy nebo koberec.

Před zelenou barvou má nejeden Čech posvátnou hrůzu. Není zelená ošklivá? K čemu se vlastně hodí? A jaký odstín si mám vybrat? Nakonec to často dopadne tak, že zelenou strpíme nanejvýš na dekorativních předmětech. A to je škoda.

Zelená není jenom jedna

Tak především: Ano, není zelená jako zelená. Možná tomu nebude chtít věřit, ale zelená dokonce nemusí být vždycky chladná barva. Podívejte se například na tuto fotografii: Žlutozelený odstín svěží trávy je dokonce využitý tak vtipně, že koberec opravdu připomíná čerstvě pokropený trávník.

Čemu se tedy vyhnout? Tabu není téměř žádná možnost, protože každá najde své uplatnění. Obecně se ale dá říci, že se špatně pracuje s lahvově zelenou a odstíny zelenohnědé. Dobrý bytový architekt si s nimi poradí, ale ve špatném provedení mohou připomínat PVC podlahu na chodbě totalitního národního výboru.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Recept na rychlý a božský dezert: Tarte tatin s jablky a zmrzlinou


Fotoreportáž: Jak získat zahrádku uprostřed velkoměsta

Vymalujte stěny zeleně

Naopak skvělé jsou všechny světlejší a zastřenější odstíny zelené, od pastelových až po ty do žluta. Dají se skvěle využít jako základní barva pro výmalbu, protože fungují s mnoha materiály a barvami. Pokud se rozhodnete pro zelené stěny, zkuste experimentovat se sytostí. Na okenní stěnu, která bývá nejtmavší, použijte světlejší odstín, případně ji nechte bílou. Opticky tak místnost zvětšíte.

Jak zelenou kombinovat?

Viděli jste někdy televizní nebo filmové drama, které se odehrávalo v britském prostředí před rokem 1950? Pak nejspíš znáte klasické elegantní interiéry s tmavým dřevem a textilními tapetami na stěnách. Právě tady je zelená jako doma (jak dokazuje i naše fotografie dvou křesel s dřevěnou konstrukcí). V zelenkavém odstínu na zdech nebo naopak v tmavším na potazích, v tomto stylu bude vždycky vypadat sofistikovaně.

Velká, nebo malá zelená plocha?

Máte obavy z velkých barevných experimentů? Pak se držte našeho pravidla: Čím větší plocha, tím světlejší barva. Další možností je samozřejmě nakombinovat na větší ploše dva odstíny; jeden coby podklad, druhý ve formě potisku nebo malovaného vzoru. V místnosti pak už nemusí být jediná další zelená věc.

Na materiálu záleží

Při zařizování počítejte s tím, že každá věc má nějakou povrchovou strukturu, která ovlivňuje vizuální dojem. Stejný odstín zelené vypadá jinak na sametovém polštáři a jinak jako nátěr skříně.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat