Aby prádlo déle vydrželo: Perte šetrně k němu i k přírodě

13.12.2017 | Bydlení a design

Máte pocit, že vám prací prášek doma nejspíš někdo ujídá, protože neustále dochází, zatímco skvrny na oblečení ne a ne zmizet? Možná je chyba ve způsobu, jakým perete. Ano, i praní má svá pravidla. A co víc – pokud víte, jak na něj, prodloužíte nejen životnost prádla, ale také budete mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí, což je také důležité.

Jak tedy na správné a šetrné praní?

Plná, nebo prázdná?

Tip redakce: Prací gel Feel Eco Baby

U kojeneckého prádla je obzvlášť důležité vybrat prací gel, který nedráždí citlivou dětskou pokožku. Chcete mít jistotu, že jste udělala maximum pro prevenci alergie? Pak sáhněte po pracím gelu, který neobsahuje žádné parfemace, alergeny ani konzervanty. Tato přísná kritéria splňuje český prací gel Feel Eco Baby, speciálně určený pro děti do 3 let. Jeho šetrnost ke kůži byla dermatologicky ověřena pod dohledem lékařů. Navíc jsou aktivní prací složky gelu snadno biologicky rozložitelné!

Aby se prádlo pořádně vypralo, musí se v pračce třít o sebe (pozor ale na prádlo z příliš jemného materiálu, jemuž by toto tření mohlo ublížit – vždy jej dávejte do pračky v síťce). Jestliže naplníte pračku příliš málo, prádlo v bubnu nepřijde tolik do kontaktu. Pokud ale pračku naopak přeplníte, způsobíte, že se jednotlivé kousky otáčejí v jednom velkém balíku, aniž by se jakkoli pohnuly. V obou případech je výsledkem nedostatečné vyprání. Kromě toho také snižujete životnost pračky.

Bílé, černé, zelené...

Každý z nás zná klasické třídění podle barev. Nemusíte mít ale kategorii pro každý z odstínů barevného spektra, úplně si vystačíte se čtyřmi základními – bílým prádlem, červeným, tmavým a světlým. Věřte, že se nic nestane, pokud modré triko budete prát se zeleným nebo hnědým.

Čím víc, tím víc? Spíš ne

Spousta lidí je přesvědčena, že čím více pracího prostředku (ať už prášku nebo gelu) při praní použije, tím dokonaleji bude prádlo vypráno. Jenže taková úměra tady neplatí! Dodržujte proto dávkování, jež doporučuje výrobce pracího prostředku. Mimochodem, to samé platí i o dávkování aviváže. Doporučená dávka zajistí, že prádlo bude krásně vonět a bude jemné a měkké. Větším množstvím její účinek nezvýšíte!

Právě výběrem pracích prostředků můžete výrazně ovlivnit životní prostředí. Stále více lidí sází při praní na prášky, gely a aviváže šetrné k přírodě. Tyto produkty navíc nedráždí citlivou pokožku a jsou většinou vhodné i pro praní dětského prádla.

Pěkně venku

Vůbec není nutné utrácet za sušičku prádla! Pokud máte tu možnost, sušte prádlo na vzduchu. Nejenže je to zcela zdarma, nespotřebujete spoustu elektrické energie, ale navíc bude prádlo krásně svěží a voňavé. Pokud sušíte na slunci, pamatujte, že na bílé prádlo je skvělý pomocník (dokáže jej pěkně vybělit), ale barevné prádlo na něm rychle bledne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat