Koupelna jako sabotér vašeho zdraví. Kde všude číhá nebezpečí

Koupelna patří k nejvytíženějším místnostem v bytě. A proto bychom jí měli věnovat náležitou pozornost. Nejen aby skvěle vypadala a neodrazovala hosty, kteří si na návštěvě chtějí umýt ruce, ale také aby nebyla nebezpečná pro naše zdraví.

Na otázku, co nám hrozí v koupelně, většina lidí odpoví, že uklouznutí ve sprše či vaně a utopení. To je jistě pravda, to jsou nejvážnější rizika pro naše zdraví. Ale existují i další nástrahy, které na nás v koupelně číhají. A jsou to nástrahy, za které si většinou můžeme sami. Jak tedy v koupelně předejít nejrůznějším komplikacím?

Kam s kartáčkem

Mít na umyvadle jen tak postavený nechráněný zubní kartáček je chyba. Zvláště pokud máte koupelnu spojenou s toaletou – při splachování ve vzduchu lítají nejrůznější mikrobi, které by se vám do pusy rozhodně neměli dostat! A i když záchod v koupelně nemáte, stejně byste měli kartáček lépe chránit. Mimochodem, umělohmotný kryt také není ideální, drží se kvůli němu ve štětinách vlhkost a mikrobi s plísněmi jen bují… Raději zavírejte kartáček do skříňky.

Jak na ústní vodu

Když už jsme u ústní hygieny, i když nám výrobce ústní vody radí, abychom odměřili množství přípravku pomocí víčka, neznamená to, že bychom měli vodu z víčka deponovat přímo do svých úst. A to samé platí i o používání vody přímo z lahve! Bakterie, které ve vaší puse bydlí, totiž na láhvi či víčku zůstanou, pěkně se rozmnoží a vy s každým dalším použitím vody do svých úst přidáváte další a další mikroby.

Uši v ohrožení

Jak si čistíte uši? Pokud používáte vatové tyčinky, tenhle zvyk raději změňte. Můžete si jimi totiž nepěkně ublížit – jsou tenké a poměrně špičaté, takže pokud vám „ujede“ ruka a vy s tyčinkou dosáhnete příliš hluboko do ucha, hrozí vám zranění. Nejlepší je použít k čištění ucha žínku s prsty.

Teplá voda není k pití

Teplá voda je užitková, nikoli pitná. A tak pokud si při sprchování občas loknete, můžete si zadělat na nepěkný zažívací problém. A kromě toho není hlavice sprchy nejčistší věc na světě…

Ručník? Nepůjčovat!

Ručník by měl po použití vždy pořádně vyschnout, kromě toho je důležité jej pravidelně měnit. Nikdy byste rovněž neměli používat cizí ručník. I když jej vlastně používáte jen umytí, není jisté, že jste dokonale čistí (nebo že je dokonale umytý majitel ručníku, který jste si půjčili).

Větrám, větráš, větráme

Nechejte po umytí koupelnu pořádně větrat. Kde je vlhko, tam se moc dobře daří nejrůznějším mikrobům a plísním. A ty pro naše zdraví dvakrát prospěšné nejsou…

Co se skrývá za závěsem

Máte-li ve sprchovém koutu či u vany závěs (ať už plastikový nebo textilní), roztáhněte je po koupeli tak, aby měl šanci vyschnout, ale rozhodně jej nezatahujte po celé délce vany či koutu! Opět byste za závěsem uvěznili vlhko a s ním nejrůznější bakterie či plísně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat