Bezpečný pokojíček pro alergika. Čeho se vyvarovat?

04.06.2019 | Bydlení a design

V Čechách trpí různými alergiemi až 35% dětské populace. Nejčastěji se jedná o alergickou rýmu a atopický ekzém, přičemž dětských pacientů každoročně přibývá. Pokud máte dítě alergika, je vhodné přizpůsobit pokoj dítěti tak, aby v něm bylo co nejméně dráždivých složek, jako jsou roztoči, prach, chlupy domácích mazlíčků, dráždivé chemikálie atd.

Dětský pokoje ale nemusí působit sterilně a péče o něj není žádná věda. Naopak mnohdy úprava na „hypoalergenní“ pokojíček usnadní samotný úklid.

Podlaha

Pro alergiky rozhodně není vhodné mít v místnosti celoplošný koberec. Drží se v něm spoustu prachu a roztočů, které se vysávání akorát ještě více rozvíří do prostoru. Je vhodné volit podlahu, která se dá setřít vlhkým mopem. Například laminát nebo PVC. Dnes se dá vybírat z nepřeberného množství vzorů, a tak se nemusíte bát, že bude pokojíček vypadat jako nemocniční chodba.

Mimochodem, při úklidu si pečlivě hlídejte složení čisticích prostředků, abyste malému alergikovi spíše nepřitížili zbytečnou chemií.

Ložní prádlo

Určitě zvolte takové, které je vyrobeno z přírodních materiálů a to z důvodu praní na vyšší teplotu. Ložní prádlo alergikovi vyměňujte častěji než obvykle a při převlékání postele vysajte vysavačem i matrace. Na ty samotné lze koupit postřik, který se jednou za čas aplikuje z obou stran a vydrží chránit potah i vnitřek matrace před roztoči i několik měsíců.

Při výběru pracích prostředků platí to samé co pro úklidové pomocníky. Vždy se přesvědčte, že perete v souladu se zdravím, ale i přírodou.

Stín bez kýchání

V pokoji alergika by nemělo být příliš mnoho textilií, na kterých se usazuje prach. Do oken tedy místo záclon volte raději žaluzie či plastové rolety, které můžete setřít vlhkým hadrem nebo vysát. Lampičky vybírejte spíše s plastovými nebo kovovými stínidly, než s těmi látkovými. Jak rolety, tak lampičky lze sehnat v nejrůznějších veselých motivech a barvách.

Hračky

Dnes už se plyšáci neplní slámou ani pilinami a tak se nemusíte tolik bát, když vaše dítko bude nějakého v pokojíčku mít. Jednou za čas plyšáka vyperte nebo ho na chvilku strčte do mrazáku. Mráz spolehlivě zahubí všechny roztoče. Aby se na hračky zbytečně neprášilo, ukládejte je do plastových boxů s víky. I ty se prodávají s nejrůznějšími dětskými motivy.

Doplňky

Připadá vám pokojíček neútulný? Nic vám nebrání rozsvítit ho třeba pestrými tapetami nebo samolepkami na zeď s veselými obrázky. Ani kousek koberce dítěti neublíží, když ho budete udržovat v čistotě. Rozhodně se ale vyhýbejte takovým, které se vám nevejdou do pračky nebo vyžadují speciální čištění.




Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat