Topíte v těchto vedrech své rostliny v litrech vody? To je chyba

20.08.2018 | Bydlení a design

Máte dojem, že kvůli neustupujícím vedrům musíte své květiny zalévat denně a větším množstvím vody? To je častý omyl amatérský zahrádkářů a pěstitelů, na který mnohdy jejich květiny doplatí.

Množství a četnost zálivky

Je pravda, že v zimě je zálivka až o polovinu nižší, než je tomu v letních měsících. V případě velkých veder můžete své kytičce ještě trochu vody přidat, ale nic se nemá přehánět. Zalévání každý den je k ničemu. Květina na to s největší pravděpodobností zareaguje tím, že zčerná a uhnije nebo uschne. Pokojové rostliny tak dále zalévejte jednou, až dvakrát týdně, a dbejte spíš na to, aby nestály na přímém slunci.

Technika je také důležitá

Při zalévání si dejte pozor, abyste nelili vodu na listy květin. Jednou rukou je opatrně nadzvedněte a druhou vylijte vodu přímo do hlíny. Některé květiny jsou na potřísnění listů vodou skutečně choulostivé a může dojít až k jejich úhynu. Takové obyčejné muškáty vám nesouhlas s kapičkami dají najevo žlutými tečkami na listech.

Čas hraje roli

Ideální čas na zalévání balkonovek a pokojových květin je po západu slunce, kdy už venku není takové vedro, vláha se rychle neodpaří a květia má celou noc čas z vlhké půdy čerpat. Pokud to jinak nejde, můžete zalévat i brzy ráno, ale na květiny ještě nesmí svítit sluníčko.

Čas dovolených

Pokud jedete na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by květiny zaléval, ani samozavlažovací truhlík, můžete si pomoci prostřednictvím plastových lahví. Napusťte lahev vodou, do víčka udělejte horkou jehlou několik otvorů a zapíchněte lahev hrdlem do květináče. Poté do dna lahve udělejte dalších pár dírek, aby se mohl tlak dorovnávat a voda nepřestávala téct. Tímto jednoduchým trikem můžete pomoci vašim rostlinám přežít čas dovolené.

Pokud se i přes opatření s lahvemi vrátíte a květiny budou suché a povadlé, postavte je do kbelíku s vodou tak, aby byl květináč zcela ponořený. Takto ji nechte stát zhruba dvě hodiny. Poté ji zalijte zas až podle potřeby.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat