Línání chlupáčů: Jak toto období urychlit a proč

20.03.2019 | Bydlení a design

Zvířecí srst ve všech koutech bytu, na oblečení, nábytku a snad i v jídle. Tohle dobře zná téměř každý majitel nějakého chlupatého domácího mazlíčka. Přestože zvířata žijí v bytě, ani oni se nevyhnou pravidelnému jarnímu přesrsťování. U těch, kteří tráví část dne venku, je situace o poznání horší. Jak vaším zvířatům s tímto obdobím pomoci a sobě ušetřit neustálé vysávání?

Výživa

Srst před zimou houstne, aby ochránila zvířata před očekávanými mrazy, jenže s příchodem teplejšího jarního počasí musí zase zmizet, aby nedocházelo k přehřátí. K tomuto procesu spotřebuje zvíře velkou spoustu energie, a tak se nezřídka stává, že v období jara, v průběhu línání, zvíře viditelně ztratí na váze. Proto byste na toto období měli své mazlíčky řádně připravit. Pokud totiž budete udržovat zvíře v dobré kondici, celý proces tím výrazně zkrátíte.

Přidejte olej

Za tímto účelem byste měli již na podzim začít plnit misky o něco více, než jindy a dbejte na kvalitní stravu s dostatkem zdravých tuků a olejů. Olej lze přidávat do krmiva i samostatně. Pro psy a kočky je nejvhodnější olej lososový, který je bohatý na omega 3 mastné kyseliny a kromě toho, že má velmi pozitivní účinky na stav a kvalitu srsti, také podporuje vstřebávání potřebných vitamínů.

Vyčešte je

Jakmile přijde období línání, popadněte kartáče a gumové rukavice, vyběhněte na zahradu nebo do parku a zvíře pořádně vyčešte. Nestačí to ale udělat pouze jednou. Abyste mazlíčka co nejrychleji zbavili přebytečné srsti, je ideální opakovat to každý den, dokud se nadbytečné vypadávání chlupů neustálí.

Čím česat?

Pro zvířata s delší srstí a na vyčesání husté podsady jsou nejvhodnější kovové kartáče s hustými a tenkými drátky. Jestliže máte zvířátko, které je citlivější, raději sáhněte po gumové rukavici, která sice srst nevyčeše tak dobře, ale je pro zvíře snesitelnější. Na kratší srst jsou ideální furminátory. Jde o hřeben, který svým tvarem připomíná malou stěrku na okna, ale vyčesávací část vypadá podobně, jako ostří strojku na vlasy. Furminátor v péči o zvířecí srst dokáže doslova zázraky. Jeho cena tomu však odpovídá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat