Vyrobte si proti slimákům ekologické odpuzovače

09.06.2021 | Bydlení a design

Slimáci jsou odjakživa postrachem všech ambiciózních zahrádkářů. Prostředků k jejich hubení najdete na pultech obchodů desítky. Pokud ale dáváte přednost přírodním produktům bez chemie, můžete vyzkoušet pár tipů na domácí odpuzovače.

Mulčování

Slimáci nesnášejí určité druhy rostlin. Jejich mulčováním a použitím mulče na zeleninové záhony jim touhu po likvidaci vaší úrody snadno zarazíte. Pro tyto účely jsou zejména vhodné listy kapradin, rajčat či levandule.

Dobrou volbou je také osazení rostlin, které slimákům nechutnají, po obvodě záhonků. Ideální je řeřicha, oměj, pryšec nebo zvonek.

Fungovat bude i klasický mulč z jehličnatých stromů, který seženete v zahradnických potřebách, ovšem při déletrvajícím zvlhčení, například vlivem deště nebo častého zalévání, se pohyb slimáků po podobném povrchu usnadní.

Obsypejte úrodu

V boji se slimáky existuje mnoho babských rad, které si zahrádkáři od pradávna předávají. Nejčastěji používají na obsypání záhonu popel, sůl, vápno či mletou kávu, které slimáky odpudí. A pokud ne, kontakt s těmito materiály slimáka silně podráždí, nebo dokonce zahubí. Záhony můžete obsypat rovněž pískem, jehličím nebo drcenými skořápkami. 

Bariéra

Plži mají celkově problém pohybovat se po hrubých površích. Ideální volbou tedy může být instalace obrubníků z hrubého betonu okolo záhonů, čímž se vytvoří bariéra, kterou slimáci jen stěží přelezou.

Nedejte jim šanci

Aby byl boj s plži opravdu úspěšný, je třeba udržovat v čistotě celou zahradu. Pravidelné sečení trávníku a úklid potenciálních úkrytů v podobě hromad kamení či dřeva, by mělo být samozřejmostí.

Slimáci jsou nejaktivnější v noci a ráno. Snažte se tedy zalévat v ranních hodinách, aby do večera záhony oschly. Suchá hlína slimákům pohyb po vašich záhoncích velmi znesnadní.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.home.howstuffworks.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat