Psi mají speciální svaly, aby mohli dělat „psí oči“

Psi a vlci jsou blízce příbuzná zvířata. Přesto mají nejbližší přátelé člověka ve tváři něco, co nemají jejich divocí předci. Specifické mimické svaly, které psovi umožňují dělat na svého lidského pána typické „psí oči“. Dojemný výraz totiž silně působí na emoční stránku člověka, což celkově během společné evoluce podpořilo vzájemný vztah mezi psem a člověkem.

„Když psi dělají tyto pohyby, zdá se, že vyvolávají velmi silnou touhu v člověku, aby se jim věnoval a staral se o ně,“ tvrdí doktorka Juliane Kaminská.

Během domestikace psa došlo k evoluci svalů vedoucích od čenichu k obočí a kolem očí. Tyto svaly umožňují psům dělat na člověka smutné psí oči. Vlci a některá archaická plemena, třeba sibiřský husky, tyto svaly nemají a smutné psí oči neumějí dělat.

„Máme přesvědčivé důkazy, že psi si vytvořili svaly, kterými zvedají vnitřní část obočí, až po domestikaci člověkem. Vlci takové svaly nemají. Objevy naznačují, že schopnost vyjadřovat emoce obočím u psů je výsledkem selekce člověkem, který během domestikace dával přednost jedincům s touto schopností,“ tvrdí doktorka Kaminská z University of Portsmouth.

Připraveni pomoci

Dokážou psi poznat, když je jejich majitel zoufalý a bezradný? Podle nového výzkumu psi na rozrušení svého lidského partnera reagují s empatií sobě vlastní a chtějí mu v těžké situaci pomáhat!

Možná se vám někdy zdá, že pejsci rozumějí lidské řeči, emocím i trápení. Tohle zdání ale není jen váš osobní pocit! Pejsci chtějí svým majitelům pomoci, a důkaz v tomto případě poskytuje studie publikovaná v časopise Learning & Behavior, jejíž výsledky jednoznačně odhalují starostlivé chování a vstřícnost pejsků, kteří vycítí, že s jejich páníčky něco není v pořádku.

„Je opravdu skvělé vědět, že psi jsou tak citliví na lidské emocionální stavy,“ vysvětlila pro CNN Emily Sanford, absolventka studií psychologie a vědy o mozku z Univerzity Johnse Hopkinse a zároveň spoluautorka studie. „Teď již všechny ty anekdoty o psech, které zachraňují životy lidí, dávají smysl. Jsou totiž založené na pravdě, což tato studie, jejímž cílem bylo pochopit fungování těchto vztahů, jednoznačně dokládá,“ uvádí odbornice.

Vědci zkoumali chování 34 psů různých plemen a věku. Každý pes byl se svým majitelem umístěn do místnosti se separační přepážkou z plexiskla. Psi tedy mohli vidět a slyšet své pány a reagovat tak na jejich chování. Jedna ze skupin byla vyzvána, aby se tvářila, že potřebuje pomoc. (Majitelé těchto mazlíčků začali vydávat plačící zvuky a různě naříkali.) Další skupina měla za úkol žádat o pomoc normálním tónem hlasu. Díky tomuto experimentu se ukázalo, že pejskové na vzlykání a naříkání reagují čtyřikrát rychleji, než je tomu u vyřčených proseb.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat