Je voda ve vaší studni skutečně pitná? Nechte ji otestovat

24.07.2019 | Bydlení a design

Natočit si pitnou a kvalitní vodu z kohoutku se v dnešní době zdá být standardem, kterým by měla disponovat každá domácnost. Realita je však bohužel jiná. Na velké části našeho území dochází v závislosti na používání chemických látek v hospodářství, ale i jinde, ke znehodnocování podzemních vod.

Přestože máte dojem, že je vaše voda kvalitní, měli byste si ji nechat vždy jednou za pět let otestovat. Může totiž obsahovat škodliviny, které mají velký vliv na naše zdraví. Se kterými se ve vodě setkáte nejčastěji?

Dusičnany a dusitany

Přítomnost dusičnanů ve vodě je problém spíše majitelů studen, kteří žijí v oblastech s vyšší zemědělskou aktivitou. V lokalitách, kde dochází k nadměrnému hnojení a chemickým postřikům může docházet ke kontaminaci podzemních vod a také k ní v drtivé většině případů dochází.

Dusičnany, které společně s vodou vpravujeme do svého zažívacího traktu, nám však mohou přivodit velké zdravotní potíže. Je prokázáno, že v souvislosti s nadměrným užíváním kontaminované vody dochází k rozvoji rakoviny jater, žaludku, tlustého střeva nebo močového měchýře. Pití kontaminované vody může být tedy život ohrožující, zejména pro malé děti.

Koliformní bakterie

Koliformní bakterie se do pitné vody dostanou nejčastěji z jímek a kanalizace, mohou ale vznikat i obyčejnými procesy rozkladu nečistot, které do zásobáren pitné vody napadají. Bakterie e-coli způsobují úporné zažívací potíže, v krajních případech mohou toxiny způsobit i selhání ledvin. Těchto bakterií se lze zbavit pravidelnou dezinfekcí studen a nádrží, řešením může být také UV lampa, která vodu při procesu jejího čerpání veškerých bakterií zbaví.

Železo a mangan

Nadměrné množství těchto dvou látek se opět týká majitelů studen. V řádu totiž maximální množství železa a manganu upravuje předpis, který se musí striktně dodržovat. Přítomnost těchto prvků uživatelům nijak neprospívá. Způsobují poškození nervového systému, slinivky či zhoršení krvetvorby. Že je ve vaší vodě železa příliš, poznáte snadno. Jednak voda chutná kovově, často je oranžově zbarvená a po několikahodinovém odstátí v nádobě se rez usazuje na dně, přičemž na hladině si můžete povšimnout duhově zbarveného povlaku.

Jak na kvalitní vodu?

V dnešní době se však nabízí více řešení, jak se nežádoucích složek ve vodě zbavit. Jednou z možností je instalace domácí čističky, která vás spolehlivě zbaví veškerých bakterií, dusitanů, chlóru, železa, ale také rtuti a ostatních látek, se kterými se v „pitné“ vodě často setkáváme a dodatečně vodu mineralizují. Nevýhodou je, že je to záležitost poměrně nákladná, mnohdy je to záležitost několika desítek tisíc. Každý rok je také potřeba v zařízení měnit filtry, které přijdou na tři až pět tisíc korun. Záruka kvalitní vody ale většinou za tuto investici stojí.

Pokud vás trápí pouze bakterie, nikoli splašky z polí, řešením mohou být uhlíkové nebo stříbrné filtry, případně UV lampy. Železitou vodu změkčíte a pročistíte pomocí oxidačního filtru.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat