První adventní neděle se neúprosně blíží. Už jste si vyrobili svůj vlastní adventní věnec?

29.11.2019 | Bydlení a design

Tuto neděli nás čeká počátek adventu, na který je nahlíženo jako na duchovní přípravu na Vánoce. V mnoha městech nás zároveň čeká rozsvícení vánočního stromu a nejen v českých zemích budeme zapalovat první svíčku na adventním věnci. Ten v mnoha rodinách slouží především jako dekorace, jeho tradice však sahá až do 19. století. Nemusíte se pro něj ovšem hnát hned do obchodu či na trhy. Během chvíle si ho totiž můžete udělat sami doma. Jak na to?

Rozmyslete si design věnce

Podoba adventní věnce může být velmi rozmanitá a záleží čistě jen na vás, jaké barvy zvolíte. Někdo má rád tradiční červeno-zlatou kombinaci, někdo zase dává přednost modernějšímu pojetí. Věnec však můžete udělat i v přírodních barvách, fantazii se meze nekladou. Dodržet byste však měli tvar a věnec je potřeba udělat dostatečně velký tak, aby se na něj vešly čtyři svíčky.

Nemůžete-li se rozhodnout, jaký věnec si vyrobit, navštivte nejrůznější internetová fóra a sociální sítě, kde naleznete hromadu inspirace. Pomoci vám také může, když uděláte rychlou revizi vašich dosavadních vánočních dekorací a ozdob a věnec pak můžete ladit do podobných barev. Podle toho si zároveň udělejte seznam toho, co budete ještě potřebovat. Na věnci se skvěle vyjímají miniaturní hvězdičky, sněhové vločky a ozdobné kouličky. Své využití však najdou i zbytky nejrůznějších vánočních stužek a samozřejmě dary přírody.

Příroda jako ten nejlepší designér

V přírodě ostatně najdete většinu toho, co budete potřebovat. Vydejte se pro to na procházku do lesa a koukejte po stromech a po zemi. Sbírejte bukvice, žaludy, větvičky, šišky a nezapomeňte ani na větve, které budou tvořit základ věnce. Ideální jsou větve jedlové, které vydrží nejdéle. Zkuste ovšem najít takové místo, kde jsou již větve popadané a olámané na zemi, ať neuděláte v lese ještě větší neplechu. Větve na vánoční dekorace často najdete i u prodejců vánočních stromků.

Vydejte se pro zbytek do obchodů pro kreativce

Nevyhnete se ovšem ani návštěvě obchodu pro kreativce, kde za pár korun pořídíte zbytek. Potřebovat budete kulatou výplň věnce, přičemž nejlépe fungují výplně molitanové či slámové. Děláte-li adventní věnec poprvé, nezapomeňte si pořídit i obyčejný zelený drátek, který vám pomůže udržet tvar věnce. Vhod přijde také tavná pistole a dostatek náplní do ní a když už v obchodě budete, podívejte se po dekoracích na věnec. Naleznete zde například sušená kolečka jablíček, pomerančů, celou skořici a mnoho dalšího. Na závěr si nezapomeňte pořídit i stojánky na svíčky s hrotem a samotné svíčky. 

Jakmile máte vše potřebné, můžete se vesele pustit do tvoření. Asi nejtěžší je dát věnci tvar a udržet ho pohromadě, buďte proto na samém počátku trpěliví. Velkým pomocníkem vám zde bude zmiňovaný drátek, díky kterému budete schopni vytvarovat jedlové větve tak, jak potřebujete. Jakmile ovšem zvládnete tuto část, zbytek už je procházka růžovým sadem. Vezměte si k ruce tavnou pistoli, veškeré dekorace a udělejte si věnec přesně podle vašich představ, ať můžete prvního prosince zapálit první adventní svíčku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat