Se zvířetem v pronájmu. Na co dát pozor

10.01.2020 | Bydlení a design

Pes je v České republice nejoblíbenějším domácím zvířetem – má ho téměř každá druhá domácnost. Při hledání nového nájemního bydlení tak mnoho lidí řeší, zda majiteli nebude domácí mazlíček vadit a jak jeho přítomnost v bytě vyřešit ke spokojenosti obou stran. Jaké jsou možnosti nájemců i pronajímatelů?

Zvíře nemůže majitel bytu zakázat

Nový občanský zákoník účinný od 1. ledna 2014 myslí na práva nájemců bytů. Pronajímatelé jim nemohou domácího mazlíčka v bytě zakázat, resp. nemohou v případě zákazu vymáhat soudně pokutu za jeho nedodržení. Nájemci však musejí být ohleduplní a chovat zvíře mohou pouze tehdy, pokud nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Pod ty lze zahrnout například znečišťování společných prostor nebo to, když zvíře ruší ostatní obyvatele nad únosnou míru. I tak je ale poměrně těžké stanovit, kde je hranice snesitelnosti, a takové porušení se nedokazuje snadno. 

Mnoho pronajímatelů vyžaduje kvůli zvířeti zvýšené zálohy nebo vyšší počáteční kauci. Někteří za psa či kočku v bytě vybírají pravidelný poplatek, kterým se jistí proti případným škodám. „Praxe poplatků za zvíře je běžná v zahraničí, ale už se objevuje i v České republice a nájemci si na ni postupně zvykají. Vždy je však třeba vše řádně smluvně ošetřit a výši poplatku přesně stanovit, aby v budoucnu nedošlo k nedorozumění,“ doplňuje odborník na reality Hendrik Meyer. „Pokud není ve smlouvě definováno, že výše nájmu či poplatků už zahrnuje i chov zvířete, může pronajímatel požadovat po nájemci uhrazení zvýšených nákladů na údržbu společných prostor.“ 

Byt vybírejte s ohledem na zvíře

Na domácího mazlíčka je dobré myslet i při výběru bytu. Pokud je v něm dřevěná podlaha, psí drápky ji snadno poškodí a majiteli vznikne škoda, kterou bude po nájemci vymáhat. Zvíře také může rozkousat textilie nebo poškodit nábytek, proto je lepší vybírat spíše prázdný byt, který si sami zařídíte. U vybaveného bytu můžete navrhnout přidat do nájemní smlouvy závazek, že s ukončením nájmu například nahradíte stávající koberce novými. Na škody způsobené zvířetem myslí i pojišťovny – pokud víte, že váš pes mívá slabší chvilky, je vhodné si případné škody pojistit. 

Jednejte přímo

Základem dobrých vztahů je otevřené jednání. Tím, že psa či kočku majiteli nenahlásíte, si situaci spíše zkomplikujete. „Nájemcům s domácím mazlíčkem doporučujeme se s majitelem bytu hned na začátku přesně domluvit. Určitě není dobré zvíře tajit – narušuje to dobré vztahy mezi oběma stranami, což může být v budoucnu problém třeba při prodlužování nájemní smlouvy,“ doplňuje Hendrik Meyer. 

Pokud se majitel bytu obává problémů spojených se psem v bytě, může být řešením i reference od předchozího pronajímatele bytu. Potvrzení, že váš mazlíček není hlučný a nebyl s ním nikdy žádný problém, domluvu výrazně ulehčí. Při prohlídce se nebojte vzít psa s sebou – majitel bytu uvidí, jak je vychovaný, a váš zodpovědný přístup ocení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat