Hluk ve městech nejlépe tlumí jehličnany

Není strom jako strom. A třebaže se při výsadbě v urbanistickém prostředí zahradní architekti řídí především nároky dřevin a estetikou, někdy je dobré myslet i na další kritéria. Třeba na to, jak takový vzrostlý strom přispěje k tlumení hluku. Dřeviny se totiž v tomto liší svou strukturou borky (staré kůry), tvarem listů i tvarem koruny. Nejlepším tlumičem městského hluku jsou pak horské modříny.

Houževnatý modřín

Modřín je strom odolný a houževnatý. Je sice náročný na světlo, ale jinak dokáže růst ve velmi chladných a vysokohorských podmínkách. V Česku je původní jen v Jeseníkách, ale dnes už se díky lesnictví rozšířil na celé území a je také častým prvkem v parcích a městské zeleni. Tam přitom výborně tlumí hluk jako solitér.

Vyplývá to z výzkumu dendrologů z Londýnské univerzity. Ti testovali třináct nejběžnějších dřevin z měst, mezi nimi třešně, borovice, jedle, buk, vrbu, topol, olši, javor, platan, smrk, dub, jeřáb. Nejlépe pak svým kmenem pokrytým borkou tlumil hluk právě modřín.

Jednička v tlumení hluku

„Kromě zhodnocení vizuální stránky a schopnosti zastínění u stromu by se mělo při výsadbě městské zeleně uvažovat také o tom, jak stromy dokážou tlumit hluk,“ tvrdí profesor Jian Kang z Londýnské univerzity.

Nejlépe ze všech vyšel modřín, ale také ostatní jehličnany jsou lepší než listnáče. A to nejen v zimním období. Přitom na tlumení hluku má největší vliv struktura kůry a průměr kmene, který tedy souvisí s věkem stromu. A překvapením rovněž není to, že skupina dřevin tlumí hluk výrazně lépe než jednotlivci.

„Cílem našeho výzkumu bylo zahrnout více druhů, které jsou jak širokolisté, tak jehličnaté. Faktem je, že jehličnany a jejich kůra a kmeny absorbují více hluku než listnáče, ve městech by tedy měly být častěji zastoupeny jehličnany,“ vysvětluje dále profesor Kang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat