Zjednodušte si předvánoční generální úklid

Teplých dní ubylo, sychravých je stále více a my postupně trávíme víc a víc času doma. S tím se pojí i potřeba zabavit se, případně dostát svých každoročních povinností v podobě generálního úklidu, který nejvíce lidí nechává právě na období podzimních či zimních dnů. Jak si tuto akci co nejvíce zjednodušit?

Nesnažte se stihnout vše

Generální úklid je generální právě proto, že je prováděn v mnohem větším rozsahu, než obvykle. Když si uvědomíme, kolik hodin týdně nám zabere úklid běžný, jak dlouho by nám pak měl trvat ten generální? Nesnažte se jej proto stihnout za jediný den a práce si systematicky rozložte. Do takového úklidu by se také měla zapojit celý rodina. Hlavní je, aby byl proveden pečlivě, ale bez újmy na zdraví.

Začněte od stropu

Ze všeho nejdříve se podívejte nahoru. Omeťte všechny rohy od pavučin, omyjte lustry a stropní svítidla. Sundejte a vyperte záclony a závěsy, omyjte konzole, abyste je mohli po vyprání ihned vyvěsit. Zatímco se budou záclony prát, pusťte se do mytí oken.

Okna a dveře

U oken nejdříve omyjte rámy a parapety, pak teprve skleněné výplně. Není od věci ošetřit dveřní a okenní kování vazelínou, která pomůže zachovat jejich hybnost a dodá jim pěkný lesk. Dveře otřete vlhkým hadrem a zvláštní péči věnujte okolí klik, kde bývají nejšpinavější. Nevynechejte ani příslušenství, jako třeba okenní žaluzie, které za krátký čas nasbírají velkou spoustu prachu. Lze je čistit nasucho, pomocí speciálně tvarovaných kartáčů. Jejich pořízení se skutečně vyplatí, protože ušetří spoustu práce a času. Pokud lze zastínění oken snadno demontovat, dejte přednost opláchnutí pod vodou. Vždy se ale řiďte radou výrobce.

Nábytek

Při údržbě dřevěného nábytku buďte opatrní. Používejte jen přípravky, které jsou na takový nábytek určeny. Po dokonalém oschnutí jej přeleštěte leštěnkou nebo ošetřete olejem či včelím voskem. Čalouněný nábytek by měl alespoň jednou ročně projít hloubkovým čištěním. Pokud nemáte vysavač na praní textilií, použijte „suchý“ šampon na ruční čištění a příliš nábytek nenamáčejte. Kožený nábytek ošetřete přípravkem na kůži. Nejhorší práce vás však čeká v kuchyni. Skříňky kuchyňské linky jsou často mastné a odstranění nečistot může být náročné. Ne tolik, použijete-li na jejich omytí teplou vodu, saponát a ocet, který snadno rozpustí mastnotu.

Podlahy

Podlahy samozřejmě omyjeme prostředky, které jsou k tomu určeny. Zvláštní pozornost však vyžadují koberce, které je potřeba, stejně jako čalouněný nábytek, alespoň jednou, nejlépe dvakrát do roka vyprat. Lze tak učinit pomocí přípravků, které fungují nasucho, pouhým rozsypáním po koberci, krátké době působení a následným vysátím, ale nic se nevyrovná hloubkovému čištění. Alespoň jednou ročně tedy zainvestujte do firmy, která vám koberec dokonale vyčistí.

Na co nezapomenout?

Mnoho lidí při úklidu zapomíná na radiátory. Ale ty jsou plné prachu a ten je teplým vzduchem vířen do prostoru bytu. Proto sundejte vrchní mřížky a vnitřek vysajte. Zapomínat byste neměli ani na žárovky. Ty na sebe v průběhu roku natáhnou mnoho nečistot a pachů. Pokud se nemůžete zbavit zápachu v bytě, zkuste je omýt. Mohlo by to pomoct. Nezapomeňte také na sítka vodovodních baterií, které v sobě skrývají nánosy vodního kamene a rzi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat