Ušetřete tisíce domácímu rozpočtu chytrou úsporou

Děsíte se dne, kdy vám ve schránce přistane vyúčtování za energie? Od teď už nemusíte. Mnoho domácností přichází o spoustu peněz jen díky tomu, že se nevěnují kontrole, údržbě a správnému nastavení důležitých zařízení, a následné výdaje se díky tomu ročně zvýší až o několik tisíc korun. Držte se našich tipů a ušetřete!

Vytápění

Pokud disponujete vlastním kotlem, máte výhodu v tom, že můžete sami regulovat, kdy se topit bude a kdy ne. To samo o sobě dokáže ušetřit mnoho peněz. Před topnou sezonou byste však nikdy neměli zapomínat na jeho kontrolu. Výměna opotřebovaných součástek, pravidelné čištění a kontrola všech zásadních spojů a funkcí, může vašemu kotli prodloužit život o dlouhá léta. 

Ať už máte vlastní kotel nebo ne, rozhodně nezapomínejte na odvzdušnění radiátorů. Pokud se do těles dostane vzduch, nedokážou topit rovnoměrně. Často tedy prodlužujeme topnou dobu, abychom si zajistili teplo v bytě, což má za následek značné zvýšení nákladů.

Pořiďte si termostatické ventily. Dovolují nastavit jen takovou teplotu, kterou potřebujete a dokážou tím ušetřit pět až deset procent tepla. Investice do nich se pohybují v řádech několika stokorun, náklady se vám tedy brzy vrátí.

Odsuňte nábytek od radiátorů, který by zbytečně bránil postupování tepla do místnosti. Pozor si dejte také na dlouhé záclony nebo závěsy, které taktéž brání prostupu teplého vzduchu.

Místnosti, ve kterých se přes den nezdržujete, vytápějte méně. V ložnici bohatě postačí 18 °C a na chodbách či v předsíni klidně ještě o stupeň méně.  

Úspora elektřiny

Na elektřině dovedeme ušetřit ještě snadněji, než na vytápění. Stačí se naučit pár triků.

Vypínejte spotřebiče, které nepoužíváte. Například stand-by režim televizorů nebo DVD přehrávačů vám zbytečně spotřebovává elektrickou energii. Je lepší vypínat je úplně.

Nenechávejte v zásuvce nabíječky! I ty neustále spotřebovávají elektřinu, a navíc riskujete jejich přehřátí a následný požár.

Zaměřit byste se měli také na teplotu praní. Pokud je to možné, perte na nižší teploty. Ale pozor na zkrácené programy! To, že perete kratší dobu, neznamená, že uspoříte více peněz. Často to bývá přesně naopak. 

Pokud v myčce nádobí myjete jen lehce zašpiněné nádobí, nastavujte ji na program eko. Myčka tak myje vodou o nižší teplotě, čímž uspoříte až 30 procent energie.

Dejte přednost LED a solárnímu osvětlení, před tím klasickým. Úspory jsou v takovém případě skutečně znát.

Pravidelně odmrazujte mrazák a lednici. Díky tlusté vrstvě ledu či jiných nánosů se spotřeba zařízení zvyšuje až o 75 %.

Úspora vody

Pokud si odpustíte jedno koupání v plné vaně a místo toho si stoupnete na chvíli pod sprchu, ušetříte ročně až tisíc korun! Pokud si pravidelnou lázeň nechcete odepřít, napusťte si jen polovinu vany. Na vyúčtování za vodu to bude mít velký vliv

Na baterie si pořiďte takzvané perlátory. Jde o úsporné hlavice, které sníží spotřebu vody o více než polovinu.

Každý moderní záchod by měl disponovat dvojitým splachovacím systémem, který vypustí jen tolik vody, kolik je potřeba.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat