Přivítejte ve svém domově živé dekorace

Mechový bal zavěšený na provázku? I tak by se dala popsat kokedama. Péči o tenhle originální kousek zvládnou i začátečníci s minimem pěstitelských zkušeností, takže si ho může pořídit úplně každý!

Pokojové rostliny mnozí vnímají jako samozřejmost, přičemž v nich vidí pouze estetickou hodnotu. Tyto živé dekorace ale nejsou jen ozdoby určené k zaplnění prázdných míst. Dokážou totiž zlepšit zdraví, náladu a dost možná i život samotný.

Čistička vzduchu i doping pro nervy

Květiny v interiéru mají hodně funkcí a úkolů, o kterých nemá kdekdo ani tušení. Pomáhají třeba zvyšovat vzdušnou vlhkost a vážou na sebe prach, díky čemuž se nám podstatně lépe dýchá. Jejich podporu můžeme ale pocítit i jinak. Je prokázáno, že zelená barva působí uklidňujícím dojmem, zatímco navozuje duševní klid a harmonii. Z lékařského hlediska tedy i malý kousek přírody snižuje velkou měrou úzkost. Pohled na květiny navíc tlumí bolest hlavy a pozitivně ovlivňuje paměť, koncentraci a kreativitu.

Poněkud jiná zeleň

Mezi nejoblíbenější druhy pěstovaných rostlin patří fíkusy, břečťany a kaktusy. V tuzemských domácnostech jsou hodně k vidění i palmy, dracény nebo orchideje. Máte pocit, že po téhle klasice by to chtělo něco mnohem originálnějšího, osobitějšího a působivějšího? Pak je pro vás kokedama to pravé! Dokonale oživí nejen vnitřní, ale i venkovní prostory. Můžete ji pověsit za provázek nebo postavit na misku či kamínky. Co je takhle kráska vlastně zač a proč přitáhne pozornost každého návštěvníka?

Kus mechu na tkaničce

Kokedama je způsob pěstování rostlin inspirovaný japonskými bonsajemi. Tento název by se dal volně přeložit jako „mechová koule“, což její vzhled dokonale vystihuje. Péče o ni není nijak náročná, od ostatních květin se vlastně odlišuje jen procesem zalévání. Jednou či dvakrát týdně (záleží to na klimatických podmínkách místnosti) je třeba mechový bal nechat nasáknout v misce s vodou. Ovšem protože je kokedama „alergická“ na chlor, voda k jejímu zavlažování musí být převařená, destilovaná, dešťová nebo odstátá. Rovněž jí vyhovuje rozptýlené světlo bez přímých slunečních paprsků a běžná pokojová teplota. Pokud čas od času do zálivky přidáte i trochu hnojiva, bude vám dělat radost o to déle.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat