V novém roce bude in žlutá a šedá

Pantone Color Institute je dlouhodobě považován za nejvyšší instituci ve svém oboru a již více jak dvacet let ovlivňuje rozhodování o vývoji a nákupu produktů v mnoha průmyslových odvětvích včetně módy nebo interiérového designu. Institut taktéž každý rok v prosinci vybírá barvu pro nadcházející rok, která udává trendy v designu i v každodenním životě. Pro letošek se těmito barvami staly základní šedá a jasně žlutá. Obvykle je přitom vybírána barva jedna a kombinaci dvou jsme naposledy měli možnost zažít v roce 2016, kdy byl zvolen mix pastelově modré s růžovou. Co bychom o letošních barvách měli vědět a jaké poslání nám nesou?

Smělá, přesto pozitivní

Taková je podle Pantone Color Institute kombinace barev šedé a jasně žluté. Najdeme v ní spojení síly a vytrvalosti s optimismem a radostí, a proto nám tyto barvy nastaví ten správný směr pro rok 2021. Dodají nám totiž naději a poskytnou vytrvalost, přičemž oboje budeme, jak to zatím vypadá, potřebovat.

Barvou naděje je žlutá, má v sobě optimismus a bývá výrazem vzrušení, veselí a radosti. Symbolizuje slunce, světlo, a tak ji vnímáme jako zdroj tepla. I z toho důvodu umí pocitově zvedat teplotu v místnosti a hodí se zejména do společenských místností, jako je například obývací pokoj. Tam dovede rozproudit konverzaci a místnost celkově oživit. „Jasně žlutá barva je ideální například v textilních doplňcích, jako jsou dekorativní polštáře nebo přehozy. Výborně nám však rozsvítí interiér i na obrazu. Je však potřeba to se žlutou v interiéru nepřehánět. Je-li vhodně zvolen doplněk, stačí ji soustředit klidně na jedno místo nebo jen do jednoho kusu nábytku,“ říká přední česká interiérová designérka Anke Glut.

Šedá barva poté symbolizuje hlavně vytrvalost a dle názoru mnohých nedokáže vzbuzovat nijak velké emoce. Lidé ji považují za barvu konzervativní a nezřídka je tato barva v interiéru odmítána pro svou uhlazenost a nudnost. Je přitom velmi dobře kombinovatelná a využívá se zejména v industriálních nebo minimalistických interiérech. „S šedou barvou se v interiéru velmi dobře pracuje, ale projeví se nejlépe ve velkých a dobře osvětlených místnostech. Pozor tak na ni, pokud disponujete malým a tmavým prostorem. V takovém případě bych šedou nevolila na jednolité a velké plochy, ale spíše bych ji využila na dekorace nebo jen částečně na výmalbu,“ dodává Anke Glut.

Žlutá a šedá v interiéru

A jak tyto dvě barvy v interiéru správně kombinovat? Podle velikosti a množství přirozeného světla volte jednu z barev jako základní a převažující. Tu poté můžete zvolit jako barvu výmalby nebo, v případě šedé, třeba jako podlahu. „V moderních bytech je čím dál populárnější litá betonová podlaha, která je poměrně světlá a dovede interiéru dát úplně jiný rozměr a přitom jej nezmenšuje, ani nijak výrazně neztmavuje. Toto použití šedé v interiéru tak mohu jedině doporučit,“ doplňuje Anke Glut.

Druhá barva by se pak měla objevit v podobě dekorací nebo textilních doplňků. „Zatímco šedou barvu lze kombinovat ve více odstínech, u žluté bych se držela jen jednoho odstínu. Pokud ji tak zvolíme na textilní dekorace, určitě doporučuji nechat jednotlivé textilie ušít z jedné látky. Kombinaci šedé a žluté pak nejvíce oceníme například v obývacím pokoji, ale výborně si s ní poradí například i dětský pokoj pro již odrostlejšího školáka a velmi dobře si ji dovedu představit i v kuchyni,“ uzavírá Anke Glut.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat