Jisté zbytky z kuchyně do odpadu nepatří

V každé domácnosti se jistě najde odpadkový koš. V dnešní době jsou i varianty na tříděný odpad. Ale co když jsou „odpadky“ tekuté? Vylít do kuchyňského odpadu, nebo do toalety? U některých potravin byste si tím zadělali na pořádné problémy.

Zbavit se drobného tekutého odpadu se zdá jako nejrychlejší řešení, vede ale k velkým, a především trvalým škodám. Pokud splachujete léky, starý olej, čisticí prostředky, laky, barvy a zbytky pracího prostředku jednoduše v toaletě, neškodíte tím jenom životnímu prostředí. I zpracování odpadních vod je díky tomu mnohem komplikovanější a dražší. Které věci tedy rozhodně odstranit jiným způsobem?

Zbytky jídla

Zbytky jídel by mohly ucpat odpadní trubky a v horším případě přilákat i krysy nebo jiné škůdce. Zbytky jídel, stejně jako další čtyři druhy odpadu, patří do bio kontejneru.

Skořápky od vajec

Skořápky se v trubkách hromadí a ucpou je obzvlášť pevně.

Rýže a těstoviny

Obojí obsahuje velké množství škrobu. A díky tekutině, která odpadem proudí, dále nabobtnávají až trubky „zalepí“.

Stolní olej

Zbytky stolního oleje z domácnosti životní prostředí velmi zatěžují. Kromě toho dlouhodobě zalepí a ucpou odpadní trubky.

Mouka

I zbytky mouky se ve spojení s vodou změní v lepicí hmotu, která odpad víc a víc ucpává.

Léky

Léky sice odpadní trubky většinou neucpou, ale uvolněné účinné látky mohou prosáknout do podzemních vod. Proto je vždy nutné nevyužité nebo propadlé léky vrátit do lékárny.

Barvy

Barvy většinou obsahují chemikálie, takže vylitím do odpadu bychom opět znečišťovali životní prostředí víc, než je nutné. A nakonec i vlastní zdraví. Zaschlé zbytky barev můžete jednoduše vyhodit do smíšeného odpadu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat