Ovzduší v domácnosti může zlepšit i obyčejná rohožka

Zouváte se přede dveřmi bytu? Nebo to běžně děláte až za nimi? A co taková rohožka, nemáte ji jenom na ozdobu? Právě ona může podstatně snížit množství olověného prachu i škodlivých pesticidů, které si na botách nosíte domů!

Asi každý člověk je přesvědčený o tom, že vzduch, který dýchá doma, je oproti tomu venkovnímu mnohonásobně čistší a nezávadnější. Ono to vypadá celkem logicky, protože v obýváku nám přece nejezdí auta s výfukovými plyny. Také v něm nestojí tovární komíny ani stromy, okolo kterých si vesele poletují alergeny. Jenže všechno je úplně jinak…

Pravda, o které nevíme

Američtí ekologové z Agentury pro ochranu životního prostředí zastávají názor, že ovzduší v uzavřených domácích a kancelářských prostorách bývá až pětkrát znečištěnější než na rušné městské ulici. Podle nich obsahuje částice zpomalující hoření, které se dávají do souvislosti s poklesem IQ i reprodukčními problémy.

Nacházejí se v něm i těkavé sloučeniny, bakterie, viry, prach, pyl, plísně a stopy zvířecí srsti. To všechno způsobuje nejen zhoršení či rozvoj astmatu a alergie, ale i bolesti hlavy, závratě, nevolnost a chronickou únavu. Odborníci hovoří také o zvýšeném riziku rakoviny, poruchách centrálního nervového systému a všemožných kožních obtížích. Vzhledem k faktu, že se člověk nadechne zhruba třináctkrát za minutu, to nejsou zrovna příznivé vyhlídky. Dá se proti tomu nějak bojovat? Prý ano!

Rohožka jako povinná výbava

Nedávná studie uskutečněná výše, zmíněnou organizací prokázala, že venkovní půda kontaminovaná olovem je zdrojem veškerého olověného prachu uvnitř domácnosti. Jeho množství, a to až o 90 procent, však může snížit i taková banalita, jako je použití rohožky a vyzutí z bot přede dveřmi. Tento jednoduchý krok rovněž podstatně sníží i přenos pesticidů, nečistot, alergenů a dalších dráždivých složek, které se vmžiku rozšíří do všech místností a zaútočí na vaše dýchací cesty. Mimochodem, rohožku je prý třeba měnit každý měsíc, nebo ji každých 14 dní alespoň vyprat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat