Jednoduché tipy, díky kterým zvládnete prakticky vybavit i malou ložnici

03.08.2021 | Bydlení a design

Pro zařízení ložnice mnohdy volíme nejmenší místnost bytu. K odpočinku totiž nepotřebujeme tolik prostoru, jelikož důležitá je hlavně postel. I přesto je však podstatné cítit se v ložnici dobře. Proto byste i malou místnost měli vybavit tak, aby nepůsobila příliš stísněně. Dlouhodobě by to totiž na vás mohlo mít negativní vliv.

Vhodná velikost postele

Žádná ložnice se rozhodně neobejde bez postele. Jenže jak vybrat správné rozměry lůžka? Klasikou pro páry bývá postel o rozměrech 180×200 cm, ovšem pohodlně se vyspíte i na o něco menší posteli o velikosti 160×200. Důležité je také vybrat vhodný model postele. Do malé ložnice se totiž rozhodně nehodí masivní ozdobný rám. Ten by totiž zbytečně zabíral místo navíc. Jelikož prostoru není nazbyt, snažte se raději volit postel bez rámu, či pouze s tenkými bočnicemi. Aby se podél postele dalo pohodlně projít, měli byste z obou stran nechat prostor alespoň 50 centimetrů.

Praktické skříně

Ložnici často využíváme také jako hlavní prostor pro ukládání oblečení a dalších drobností. Proto je potřeba zajistit dostatek úložného prostoru. Nejpraktičtějším řešením jsou velké skříně, do kterých toho lze hodně uložit. Snažte se proto vybrat pouze jednu skříň o velkých rozměrech. Rozhodně ji totiž využijete lépe, než kdybyste si pořídili několik kusů nábytku jako jsou komody, noční stolky a podobně. V malé ložnici je třeba leccos oželit, ovšem i přesto si místnost můžete zařídit útulně a prakticky. Snažte se proto vybírat prostorné skříně, které v pokoji nezaberou tolik místa, a přesto nabídnou dostatek úložného prostoru.

Úložný prostor pod postelí

Jelikož úložného prostoru není nikdy dost, je třeba naučit se využívat i prostory, které zdánlivě nemají využití. Jedním z nich je právě místo pod postelí. Jestliže potřebujete v ložnici uschovat spoustu věcí, pak vybírejte postel, pod kterou můžete uložit krabice. V těchto krabicích pak můžete skladovat například povlečení, nenošené oblečení či cokoliv jiného, co nepotřebujete mít vždy po ruce. Druhou možností je zvolit postel, která má zabudovaný úložný prostor pod matrací. Záleží tedy jen na vás, jaká varianta se vám zdá praktičtější.

Optické zvětšení místnosti

Abyste se v ložnici cítili dobře, hodí se alespoň opticky ji zvětšit. Díky tomu se nebudete cítit stísněně a atmosféra hned bude příjemnější. Váš spánek tak nebude ničím rušen. Oblíbeným způsobem, jak místnosti alespoň na oko pár metrů přidat, jsou zrcadla. Proto se hodí v ložnici mít alespoň jedno. Často zrcadla najdeme na dveřích skříně. Když navíc umístíte dvě zrcadla proti sobě, vzniklým odrazem se rázem místnost stane výrazně větší.

Nevýhodou zrcadel je, že pro někoho mohou být v ložnici rušivým elementem. Pokud tedy nechcete z postele sledovat svůj odraz, který by vás mohl rozptylovat, nabízí se ještě jedno řešení, jak místnost opticky zvětšit. Barvy výrazně ovlivňují to, jak místnost působí. Je známo, že světlé barvy se do malých prostorů hodí víc, jelikož je projasní. Ovšem ještě důležitější jsou barvy stěn. Většinou se jim nevěnuje moc pozornosti a všechny čtyři jsou natřeny pouze bílou barvou, která skvěle rozjasňuje. Ložnici však můžete dodat hloubku tím, že necháte bílý pouze strop a tři stěny. Tu čtvrtou se nebojte natřít libovolnou výraznou barvou. Mnohdy to bývá ta, která je v záhlaví postele. Takto vymalovaný pokoj již na první pohled působí větším dojmem, navíc se jedná o moderní řešení, díky kterému ložnice bude výrazně příjemnější.

Jestliže zařizujete novou ložnici a trápí vás nedostatek prostoru, je třeba být opravdu kreativní pro praktické zařízení místnosti. Skvělou pomocí jsou letáky, ve kterých najdete různý nábytek a mnohdy i hotové sestavy, které jsou přizpůsobeny pro malé prostory.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat