Vybrat kvalitní povlečení je základem dobrého spánku

Kvalitní spánek je základ kvalitního života. To je velice dobře známý fakt.

Kvalitu spánku ovlivňuje (kromě mentálního a duševního rozpoložení) také celá řada fyzických faktorů od teploty okolního vzduchu přes vhodně zvolenou matraci až po ložní prádlo, se kterým jste celou noc v přímém kontaktu, proto na jeho výběru velmi záleží.

Materiál neberte na lehkou váhu

Většina povlečení bývá vyrobená z bavlny. Výsledný typ a vlastnosti materiálu závisí na její úpravě, o čemž si povíme v následujících řádcích. Kromě nabídky povlečení z přírodních materiálů naleznete v obchodech také povlečení vyrobené z umělých vláken, ovšem kvalita je u většiny z nich nižší  povlečení není prodyšné, špatně odvádí pot a dlouho nevydrží.

Přírodní materiály

Bavlna

Bavlna je jedno z nejlepších přírodních vláken pro použití v ložním povlečení. Bavlněné povlečení je prodyšné, pevné a výborně absorbuje vlhkost. Díky tepelné odolnosti lze prát i při vyšších teplotách, čímž eliminujete bakterie a mikroby, zejména, pokud se během spánku více potíte. Jedinou nevýhodou je „krčivost“ a tudíž nutnost povlečení žehlit, pokud chcete hezky uhlazené ložní prádlo.

Len

Len je také 100% přírodní vlákno, dokonce odolnější než bavlna. Má neutrální ph, je antistatický a hypoalergenní. Je prodyšný a reguluje tělesnou teplotu. Pokud se chcete vyhnout žehlení a počáteční tvrdosti lněného materiálu, zvolte „stonewashed“ úpravu (proces, při kterém se uměle opotřebuje a změkčuje látka a zvyšuje se pružnost vláken). Povlečení je pak na omak příjemnější, jemnější a odolnější.

Krep

Termín crêpé pochází z francouzštiny. Krep je vlastně upravená 100% bavlněná příze. Vzniká louhováním v roztoku hydroxidu sodného. Krepový efekt pak vzniká tak, že je část příze tkána z hladkých bavlněných a část z upravených vláken.

Krepové povlečení se vyznačuje hrubší texturou, ale má všechny přednosti bavlny. Odvádí přebytečné teplo, je lehký, vzdušný. A výbornou zprávou je, že se nežehlí! 

Bavlněný satén

K jeho výrobě se používá nejlepší 100% česaná bavlna tkaná v atlasové vazbě. Technologický postup při tkaní vytváří na lícové straně látku lesklou. Povlečení z bavlněného saténu je pevné, lesklé a na omak úžasně hladké.

Flanel

Ideální volba pro všechny zimomřivce. Tato vysoce hřejivá tkanina se upravuje česáním 100% bavlny po jedné nebo obou stranách. Flanel je lehký, hřejivý a na omak velice příjemný, proto jej oceníte především v zimním období. Flanel je rovněž potřeba žehlit, ale ve srovnání s bavlnou je mnohem méně mačkavý a déle vydrží hladký. Nevýhodou může být náchylnost na jemné poškození jako je například záděr či menší dírky.

Umělá vlákna

Vynikající vlastností syntetických materiálů je jejich snadná údržba. Rychle schnou a nemusí se žehlit, protože se vůbec nekrčí. Jde například o polyamid, polyester či mikrokrep.  Nevýhodou však je, že neabsorbují tak dobře pot a neregulují tělesnou teplotu během spánku. Na druhou stranu však vyhovují alergikům a jsou cenově nejdostupnější.

Mikrovlákno

Tento materiál je vyroben ze 100% polyesteru, a svým vzhledem a jemností připomíná hedvábí. I po častém praní si zachová svou hebkost, nežmolkovatí, drží tvar a rychle schne.

Mikroplyš

Mikroplš se rovněž vyrábí ze 100% polyesteru. Má velmi hřejivé vlastnosti a jeho jemná a hebká struktura látky s hustými chloupky připomíná plyšové hračky. Při výrobě se používají husté tkáně umělých vláken o vysoké gramáži, dokáže opravdu zahřát, snadno se udržuje a nežehlí se.

Zdroje: www.made.com, matracetropico.cz, mkluzkoviny.cz






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat